Hlavní navigace

Firefox 4 prý láká víc než Internet Explorer 9

17. 5. 2011

Sdílet

Společnost Mozilla tvrdí, že výzvy k updatu na novou verzi Firefoxu přinesly její masivní adopci.

Asa Dotzler ze společnosti Mozilla, konkrétně říká, že Firefox 4 vykazuje velmi rychlý nárůst, zatímco konkurenční IE9 od Microsoftu prý roste jen postupně. Důvodem této rychlé adopce je podle Dotzlera aktivace aktualizačního systému a vyzývání uživatelů Firefox 3.5 a 3.6, aby přešli na nejnovější verzi. Naopak trajektorie Internet Exploreru 9 je podle zástupců Mozilly velmi podobná té u IE7 a IE8, jinými slovy jeho nástup je prý velmi pomalý. Určitým omezením je v tomto případě skutečnost, že IE9 nepodporuje nejrozšířenější operační systém, Windows XP.

Podle údajů StatCounteru získal v pondělí Firefox 4 již 16% podíl mezi prohlížeči, zatímco u IE9 je to zhruba 5 % a Dotzler predikuje, že by se na úroveň 10 % měl tento prohlížeč od Microsoftu dostat v horizontu několika měsíců.

Mozilla tvrdí, že během června navíc začne automaticky aktualizovat prohlížeč uživatelům, kteří používají ještě verzi Firefoxu 3.5, jejíž podpora je prakticky u konce a poslední aktualizace pro ni byly uvolněny před několika týdny. Tento krok by se měl týkat zhruba 12 milionů uživatelů a dále tak posílit základnu Firefoxu 4.

Mozilla se chlubí i dalším údajem, kterým je překonání hranice 100 milionů stažení Firefoxu 4, k níž došlo tento měsíc. Nicméně i přes řadu novinek, které nová verze přináší, od hardwarové akcelerace, přes přepracovaný design až po možnost zrušení sledování chování a pohybu uživatelů na webu, ztrácí Firefox na trhu svoje uživatele zejména ve prospěch konkurenčního Chrome, který má masivní mediální podporu Googlu.