Hlavní navigace

Firefox 5 přinese další změny ve vzhledu

26. 4. 2011

Sdílet

Měsíc od vydání čtvrtého Firefoxu zaznamenal prohlížeč již 100 miliónů stažení. Celkový podíl Firefoxu se ale příliš nezměnil. Mozilla také ukázala, jaké změny ve vzhledu přinese pátá verze.

Pokoření stomiliónové hranice potvrdil v sobotu na svém blogu Asa Dotzler, koordinátor komunitního vývoje. Do pondělního večera se pak toto číslo přehouplo přes 104 miliónů a stále roste. Podle údajů společnosti StatCounter, zabývající se webovou metrikou, nyní Firefox 4 představuje asi 8 % všech prohlížečů. Zdá se však, že roste pouze na úkor svých předchůdců. Celkový podíl Firefoxu se totiž příliš nezměnil, dokonce klesl o tři desetiny procentních bodů.

Uvolnění nové verze prohlížeče nepomohlo podle StatCounter ani Microsoftu. Podíl Internet Exploreru poklesl o pět desetin procentních bodů. Nejnovější IE9 si zatím stáhlo výrazně méně uživatelů než Firefox 4. Podíl IE9 nyní činí asi 3 %. Větší zisky prohlížeče od Mozilly ale nejsou žádným překvapením, protože na rozdíl od IE9 je k dispozici i pro Windows XP a Linux.

Kromě úspěchu čtvrtého Firefoxu se Asa Dotzler na svém blogu pochlubil také ukázkami z prohlížeče Firefox 5, který se nyní nachází ve vývojové fázi Aurora. Na zveřejněném obrázku by si podle něj měl uživatel všimnout vylepšeného rozhraní. Tlačítka i textová pole jsou prý mnohem ostřejší, uhlazenější a samotný prohlížeč vypadá moderněji. Rozdíl sice není patrný na první pohled, při dlouhodobějším používání prohlížeče to ale podle Dotzlera uživatel ocení.

firefox 5

 

CS24

Podívejte se na detail grafických prvků ve Firefoxu 4 a v chystaném Firefoxu 5, rozdíly hledejte hlavně na hranách:

firefox