Hlavní navigace

Firefox a Google Chrome nadále stahují náskok IE

3. 10. 2009

Sdílet

Prohlížeč Internet Explorer v minulém měsíci opět ztratil velký kus svého tržního podílu. Procentuální nárůst naproti tomu zaznamenal jak Firefox, tak i Chrome od Googlu.

Podle dat zveřejněných společností Net Applications poklesl podíl webového prohlížeče Internet Explorer o 1,6 procentního bodu. Se svými 65,7 % tak sice prohlížeč od Microsoftu stále výrazně dominuje, nicméně jde o jeho největší měsíční ztrátu letošního roku.

Za posledních dvanáct měsíců již IE ztratil 8,5 procentních bodů, přičemž k největšímu dopadu dochází od začátku letošního července, když během tří měsíců zaznamenal propad o 2,6 bodů. Jestliže bude mít propad podobnou tendenci i nadále, během příštích dvou roků by podíl IE mohl klesnout až pod hranici 50 %.

Z poklesu IE nejvíce profitovaly Firefox a Chrome. Prohlížeč od Mozilly zvýšil svůj podíl o 0,8 procentního bodu, což je jeho největší měsíční zisk od listopadu 2008. Po poklesu během měsíců května a června se tak opět dostal na hranici 23,8 %, čímž zopakoval svůj dubnový rekord.

Rekordního nárůstu dosáhl i prohlížeč Chrome od Googlu. Díky zisku 0,3 procentního bodu nyní disponuje 3,2% podílem. V horizontu posledních tří měsíců podíl Chrome vzrostl o 0,8 %.

Na mrtvém bodě se již delší dobu nachází Safari, který se stabilně pohybuje těsně nad hranicí 4 %. Prohlížeč od Applu během posledních tří měsíců získal pouhých 0,45 procentního bodu. Převažující část uživatelů Safari jej pro prohlížení webových stránek používá na operačním systému Mac, zatímco verze Safari pro Windows představuje méně než 0,3 procentního bodu.

Další z významnějších hráčů na trhu, prohlížeč Opera, zaznamenal v měsíci září nárůst 0,15 procentního bodu a se svými 2,2 % tak ze všech zmíněných prohlížečů disponuje nejmenším podílem.

Jedním z významných faktorů, které by v blízké budoucnosti mohly ovlivnit podílovou situaci na trhu, bude zcela určitě nedávno uvolněný plugin Chrome Frame od Googlu, který do prohlížeče Internet Explorer přináší jádro WebKit, používané právě v konkurenčním Chromu od Googlu. O tomto nástroji se více dočtete v článku Microsoft varuje před používáním Chrome Frame od Googlu.