Hlavní navigace

Firefox překonal hranici 20 procent

8. 11. 2008

Sdílet

Lidé stojící za Mozilla mají důvod k oslavám. Jejich prohlížeč Mozilla Firefox totiž překonal další hranici a používá jej každý pátý uživatel internetu.

CS24

Hodnota 20 % se sice může zdát jako nevýrazná, protože největší část trhu stále ovládá Microsoft se svým Internet Explorerem, ale není tomu tak. Internet Explorer je totiž sice nejzaběhnutější prohlížeč, který má sice největší podíl díky svému dlouhodobému prosazování Microsoftem a také dílem díky tomu, že byl vždy zdarma. IE ale pomalým tempem ztrácí ve prospěch méně rozšířených prohlížečů. Mezi nimi je i dvojka na trhu, Firefox, v současné době ve verzi 3.

Zajímavý je i podíl uživatelů Firefoxu. Těch je nejvíce z Evropy, a to přes 44 %. Druhé jsou USA s 33,6% podílem uživatelů Firefoxu. Rozlehlá Asie je celkem nečekaně vzadu. Uživatelů Firefoxu z Asie je jen 12,2 %.



Překročení 20% hranice na trhu ovšem není první úspěch, který Mozilla v poslední době slaví. Před časem při vydání Firefoxu 3 to byl mimo jiné zápis do Guinessovy knihy rekordů, protože Firefox 3 si během prvních 24 hodin po vydání stáhlo přes osm milionů uživatelů.

Mimochodem, Firefox 3 je také první prohlížeč, který použitelně podporuje správu barev, tedy barevné profily.

- - Tomáš Šulc