Hlavní navigace

Firefox, Safari i Chrome pokračují v útoku na IE

4. 1. 2009

Sdílet

V posledním měsíci loňského roku se opět výrazně snížil relativní počet uživatelů Internet Exploreru. Vyplývá to ze zprávy analytické firmy Net Applications.

Internet Explorer v prosinci znovu ztratil část svého podílu na trhu webových prohlížečů, když  počet jeho uživatelů během jediného měsíce klesl z 69,77% na 68,15% z celkového počtu světových internetových surfařů. Na začátku minulého roku se pohyboval podíl Internet Exploreru (IE) kolem 75%, ale nyní začíná stále rychleji klesat.

Prohlížeč Safari od společnosti Apple, Firefox od Mozilly i nový výtvor Googlu, Chrome, na této ztrátě popularity IE získaly a svůj tržní podíl navýšily. Podíl Firefoxu vzrostl na 21,34% z listopadových 20,78% a říjnových 19,97%. Prohlížeč z vývojářské dílny Mozilly tak poprvé v historii překročil hranici 20%.Safari si také nevedlo špatně a jeho podíl se těsně přiblížil k 8% a zaznamenal tak výrazný nárůst oproti listopadovému 7,13 procentnímu podílu na trhu.

Novinka Googlu, Chrome, v prosinci poprvé pokořil metu jednoho procenta a jeho podíl vzrostl na 1,04% oproti listopadovým 0,83% a říjnovým 0,74%. Jediný větší konkurent, který nezaznamenal žádnou změnu, je Opera se stálým podílem na trhu 0,71%.

Komentář:

Tempo poklesu podílu IE na trhu prohlížečů se ke konci roku výrazně zvýšilo a lze předpokládat, že i na začátku nového roku bude trojice Mozilla, Apple a Google dále odlákávat uživatele  prohlížeče Microsoftu ke svým browserům.

Byl pro vás článek přínosný?