Hlavní navigace

Firestarter - FPS řežba

8. 2. 2003

Sdílet

Hraní ve virtuální realitě nepatří zrovna k nejbezpečnější zábavě, zvláště když se počítače zmocní zákeřný virus. Uvězněni v supermoderním stroji Firestarter tak budete bojovat o holý život - za 48 hodin musíte za jednu z pěti postav dokončit hru!

Arkádový styl doomovek se z herního světa pomalu vytrácí. Od dob slavného Half-Lifu je totiž v FPS důležitý kromě akce i silný příběh, taktika, logické prvky, NPC postavy, in-game animace a spousta dalších prvků. I přesto se ale tu a tam nějaká řežba ve stylu Doom či Quake objeví. Nyní vám představím Firestarter, která pochází od ruských Russobit-M. Abych byl přesný, na hře pracuje jedenáctičlenný tým GSC GameWorld, který patří pod křídla zmiňované společnosti společně s týmy Burut, Boolat a Revolt Games.


Příběh se odehrává v roce 2010, kdy počítačové hry stále tvoří nedílnou součást zábavy. Již se však nehrají na klávesnicích s myší a lidé nečučí se zarudlýma očima do monitoru. Herní zábava vstoupila do nové dimenze nazvané VIRTUÁLNÍ REALITA. Vy se stanete hráčem jedné z oblíbených doomovek té doby, jež ještě pamatuje neumírající legendu Doom. Vyberete si hru a supermoderní počítač Firestarter vám zprostředkuje úchvatné zážitky v podobě virtuálního zpracování akce. Začnete hrát a po chvíli vám něco zapípá v uších. Narazíte na poruchu a místo krásného trojrozměrného prostředí se všude kolem vás ukáže nějaká hatmatilka - počítač byl napaden virem. Brzy zjistíte, že jaksi nejde najet do menu a stisknout tlačítko "Quit Game". Jste uvězněni ve hře a váš osud má v rukou zavirovaný Firestarter. Jak jistě všichni víte, ve světě neexistují pouze viry destruktivní, ale i škodolibé, a právě jeden takový napadl i téměř dokonalý stroj na virtuální realitu. Hra se vám vypne a za pár vteřin opět zapne s úplně novými pravidly. Na začátku si vyberete jednu z pěti postav (mariňák, agent, gangster plus další dvě, které zatím nejsou známy) s vlastními výhodami. Mariňák bude mít například silnější brnění a unese více nábojů - oproti tomu bude naopak pomalejší. Každou postavu si pak v průběhu hry budete moci mírně vylepšovat, ale nečekejte žádné propracované RPG prvky. Poté začne boj o čas. Máte 48 hodin na to, abyste hru dohráli do úplného konce. Pokud to zvládnete, Firestarter vás nechá jít.


Hra nabídne čtyři epizody (Industrial, Empire, Space station a Excavations), každá z nich bude obsahovat čtyři levely, nabídne úplně jiné prostředí, nové příšery a bude prý vyžadovat odlišný způsob hraní. Většina misí se bude odehrávat uvnitř budov, ale v několika zavítáte i do venkovních prostranství. Na začátku každého levelu se objeví scéna, která vás provede celou mapou (podobně jako v Serious Sam). Podle autorů bude k úspěšnému dokončení levelu zapotřebí jeho dokonalá znalost. Také bude třeba objevit určitý postup a počítá se s tím, že každý level bude hráč zkoušet i několikrát, než přijde na ten pravý způsob. Hra totiž nepůjde ukládat!


Nebudou zde však žádné klíče ani složité odemykání dveří. Hlavním úkolem bude dojít od vchodu k východu a ušetřit co nejvíce života a nábojů. Představí se vám tři třídy nepřátel (démonická, technická a symbiotická), přičemž každá bude tvořena deseti až dvanácti druhy. Zbraní bude ve hře deset a každá z nich bude mít ještě svoji druhou, mírně upravenou verzi. K tomu všemu přibudou i různé artefakty a pomůcky, jako třeba přístroj pro cestování v čase či robot, který vám bude "hlídat záda".


Firestarter poběží na vlastním enginu, který by měl umožňovat destrukci všeho, co cestou uvidíte, a podporovat všechny vymoženosti grafických karet GeForce 3 a 4. Multiplayer pak nabídne hru až pro osm hráčů v módech jako deathmatch, monstermatch, monster group control a několika zcela nových. Chybět nebude ani kooperativní hra. Tato 1st person 3D akce měla vyjít již letos na jaře, ale nakonec byla odložena na letní prázdniny. Jak vidíte, máte se rozhodně na co těšit.

Autor článku