Hlavní navigace

Flash player bude i pro smartphony

18. 2. 2009

Sdílet

Společnost Adobe informovala o tom, že do konce roku vydá plnohodnotný přehrávač flashových animací určený pro smartphony a v Barceloně již předváděla funkční betaverzi na smartphonu G1 od HTC.

 V současnosti je k dispozici jen Flash Lite s řadou omezení, který se však mezi uživateli smartphonů šíří velmi rychle a podle výzkumů Strategy Analytics bylo v loňském roce 40 % prodaných smartphonů vybaveno právě s tímto s přehrávačem.

Adobe konkrétně očekává, že by díky plnohodnotnému flashovému přehrávači mělo být možné na přístrojích s operačními systémy od Googlu, Microsoftu, Palmu a Nokie zobrazovat stejná videa a aplikace, jako na desktopovém přehrávači, ovšem nejistá je stále situace s podporou na iPhonu a přístrojích BlackBerry.

Například Jack Gold, nezávislý analytik ze společnosti J. Gold Associates, v tomto ohledu není příliš optimistický, neboť podle něj potřebuje Adobe pro dosažení vysokého výkonu při přehrávání flashe přístup k nižším vrstvám operačních systémů, což právě u relativně uzavřených koncepcí iPhonu a BlackBerry není dost dobře možné. Navíc Apple podle něj bude hájit své vlastní zájmy a technologie, jako je QuickTime a podle Golda bude trvat velmi dlouho, než uvidíme Flash Player i na smartphonech od Applu.