Hlavní navigace

FlatOut 2 - adrenalinové závody

27. 11. 2006

Sdílet

FlatOut byl povedenou, bez velkého mediálního humbuku uvedenou a překvapivě kvalitní a hratelnou záležitostí. A druhý díl?

První FlatOut byl zajímavý hned v několika ohledech. Kromě toho, že se jednalo o opravdu kvalitní závody v lehce brutálním stylu s několika ujetými mezihrami ve stylu “hod řidičem do dálky”, přišly na náš trh téměř bez jakékoliv mediální kampaně a za neuvěřitelně nízkou cenu. Na FlatOut 2 jsou samozřejmě všichni znalci počítačové zábavy zvědaví o to více – a my můžeme hned v úvodu říci, že vývojáři ze studia Bugbear Entertainment opět odvedli výbornou práci.



Základem je samozřejmě opět závodění – a to konkrétně jízda s oprýskanými i nadupanými kárami, které se navzájem rozhodně nešetří. Ten, kdo odhodí soupeře mimo trať nebo za sebou při divoké jízdě nechá takovou spoušť, že se z pronásledujícím soupeřům zamotají ruce na volantu, rozhodně nebude penalizován. Naopak, soupeři vám tohle budou dělat také, takže je rozhodně nemá cenu šetřit a jezdit v duchu nesmyslných pravidel fair play. Zatímco v prvním díle těchto bláznivých závodů byla drtivá většina tratí zasazena do přírodních, nebo maximálně vesnických lokalit, tady si zajezdíte i ve městech. Jednotlivých závodů na hráče čeká bezpočet, a třeba v hlavním kariérním módu si zajezdíte opravdu dosyta, nežli se všemi tratěmi rozdělených do tří kategorií prokoušete k celkovému vítězství. Kromě klasických (tedy, alespoň na první pohled klasických) závodů vás opět čekají minihry, které jsou docela drsné a násilné – ale přesto poměrně zábavné. Jde o takové úchylnosti, jako třeba rozjetí auta a vymrštění řidiče ze sedadla do co největší výšky, či vzájemná řežba všech vozidel známá už z Destruction Derby.



Za dobrá umístění v jednotlivých disciplínách získá hráč cenné kredity, které lze investovat do strojového parku – nejen, že si může pořídit lepší auťák, ale k dispozici je i celá spousta tuningových vychytávek, díky kterému se může rapidně zvýšit výkon a jízdní vlastnosti vašeho plechového miláčka. Na rozdíl od minulého dílu jste finančně odměňováni i za povedené karamboly či totální zničení soupeřova vozidla.



Nechybí samozřejmě ani hra pro více hráčů. A to nejen klasickým propojením přes internet, ale i pomocí rozdělené obrazovky (tzv. split-screen) dobře známé už z některých gamesek pro letité osmibitové počítače. Závody samotné jsou samozřejmě hodně arkádové, nicméně i přesto v nich hraje docela významnou roli arkádový model. Nejen, že auto nesedí na silnici jak přibité a při neopatrné jízdě se často dostanete do smyku, ale potěší hlavně interaktivní a zničitelné prostředí. Na trati i kolem ní je spousta objektů, které lze zničit či posunout; a navíc díky nim můžete zlomyslně trochu blokovat cestu dalším závodníkům. Drsnou závodní atmosféru podtrhuje i fakt, že vývojáři opět zařadili velmi kvalitní destrukční model vozidel, což znamená, že leckdy už v půlce závodu chybí některým autům kusy plechů, dveře rozhodně nejsou bez škrábanců a do cíle dojíždějí spíše kouřící vraky nežli nablýskané závodní káry. Na velmi dobré úrovni je i technické zpracování jako takové; grafika je líbivá, věrohodná a doplněná o spoustu efektů, jako jsou všelijaké odlesky, stíny a podobně. K dobrému dojmu přispívá také našlápnutý rockový soundtrack, který obsahuje i některá poměrně zvučná jména, jako třeba Papa Roach či Rob Zombie.



Hlavním krédem autorů je zábava, zábava a zase zábava. A tomu je podřízeno vše. Jak už jsme řekli, hra dobře vypadá, a dodejme, že se i výborně hraje. V kariéře pro jednoho hráče se střídají různé typy závodů a u hry vás bude držet i vylepšování vozu a vtipné minihry, multiplayerový mód pak nabízí zábavu téměř nekonečnou. Drobné mouchy, jako je třeba nepříliš vychytaný model řidiče, nemohou pokazit dobrý herní zážitek. Jde o opravdu povedenou záležitost, a doporučit jí můžeme o to více, že je v prodeji (stejně jako první díl) za neskutečně nízkou cenu, a navíc s českými titulky. Kéž by takových kousků bylo více.



Hodnocení: 8,3
Výrobce: Bugbear Entertainment
Vydavatel: Empire Interactive / Vivendi
Distributor pro ČR: US Action
Lokalizace: titulky
Cena: 299 Kč
Multiplayer: ano