Hlavní navigace

FlatOut: Ultimate Carnage

1. 12. 2008

Sdílet

Autoři chtějí vytěžit ze své značky maximum. Když se o prázdninách roku 2006 objevil druhý díl závodní nirvá...


Autoři chtějí vytěžit ze své značky maximum. Když se o prázdninách roku 2006 objevil druhý díl závodní nirvány série FlatOut, způsobil mezi hráčským publikem velký poprask. Každého zvedala ze židle maximální destrukce okolních materiálů a zejména pak ostatních vozů na trati. Navíc v mnoha situacích vůbec nešlo o to, dorazit do cíle jako první, nýbrž natropit na trati co možná největší nepořádek. Tyto adrenalinové závody byly navíc říznuté parádní arkádovou hratelností a grafickým kabátkem, nad nímž ukápla nejedna slina. A jelikož dvojka vyšla pouze pro platformu PC, očekával se v blízkých měsících i port na některou z konzol. Zanedlouho jsme tedy naše vozy mohli prohnat znovu po trati v konverzi na konzolu Xbox 360, kde hra vyšla pod názvem FlatOut: Ultimate Carnage. A protože titul sklidil velké ovace, rozhodli se tvůrci tuto hru předělat i zpět na PC. Na naše monitory se tak nyní dostává prakticky starší dvojka, nicméně i tak si pro nás tvůrci připravili pár vylepšení.
Ačkoliv tedy vylepšení není mnoho, hratelnost zůstala nekompromisně zachována, což je jedině dobře. Teď se navíc automobily rozkládají při bouračkách ještě na víc kousků a okolní předměty k destrukci se vyskytují v hojnější míře než minule. Zatímco v obou předchozích dílech jsme závodili se sedmi počítačem řízenými vozy, nyní si to rozdáme s úctyhodnými jedenácti. To znamená ještě větší chaos a množství kousků plechu ve vzduchu hned v prvních zatáčkách závodů, což ostatně na sérii FlatOut přímo zbožňujeme. Více závodníků na trati ovšem znamená i větší nároky na hardware, což je kámen úrazu Ultimate Carnage. Hra je velmi špatně optimalizována, a proto pokud nevlastníte minimálně 1,5 GB RAM a nejlépe i dvoujádrový procesor, budete muset přežít zaškobrtnutí i v nízkých rozlišeních, a to může výsledný dojem (hlavně co se týče závodních kousků) zkazit.
Hra má skvělý soundtrack, který svým rockovým zaměřením FlatOutu náramně sluší, brilantní destruktivní model vozů a okolního prostředí, bravurně servírovaný multiplayer s podporou Live a mnoho dalšího. Nicméně vezmeme-li v potaz takřka nulový nový obsah, nejsme si jisti, zda se do koupě hrnout, zvlášť pokud vlastníte dvojku. Jako každý díl ze série stojí i Ultimate Carnage pouhých 299?Kč.


Autor článku