Hlavní navigace

Flexibilní napájecí zdroj od Silvestone

4. 9. 2007

Sdílet

Společnost SilverStonetek představila napájecí zdroj DA 650 pro počítačové sestavy střední a vyšší třídy s maximálně flexibilním zapojením všech dostupných napájecích konektorů. Nominální výkon uvedeného zdroje je přitom nadstandardních 650 W.

Co se skrývá pod pojmem flexibilní? Jednoduše fakt, že napájecí zdroj nemá napevno uchycené žádné kabely a uživatel si může vybrat dle své libosti a potřeby, jaký ten či onen kabel zrovna potřebuje a zapojí.


K dispozici je základní 20+4 pinový napájecí kabel základní desky spolu s jedním 4/8 pinovým určeným pro speciální napájení mikroprocesoru. Do další výbavy patří dva šestipánové a jeden osmipinový konektor pro napájení grafických karet (zde je zdůrazněná certifikace pro režim ATI CrossFire), dva tříkonektorové ATA a dva tříkonektorové SATA kabely.

Co se týká podaného výkonu, napájecí zdroj je schopný dodat maximálního výkonu 650 W, kdy 180 W je maximum pro napájecí větev 3,3 V a 5 V (tedy pro pevné disky a mechaniky) nebo 648 W jako maximum pro 12 V větev, která dokáže vydat maximálně 54 A.

Napájecímu zdroji samozřejmě nechybějí ochrany proti přepětí, nabízí proudovou výkonovou ochranu a taktéž je k dispozici i ochrana před zkratem. Udávaná účinnost je dle výrobce vyšší jak 80 procent a o chlazení se stará 12 cm ventilátor umístěný vespod, jehož hlučnost by neměla přesáhnout 21 dB.

Cena napájecího zdroje by neměla přesáhnout 3 000 Kč včetně DPH a dostupnost produktu je ohlášena na poslední kvartál tohoto roku.

Poznámka redakce: co se týká odnímatelných konektorů, nápad je to dobrý a ušetří to spoustu prostoru v počítačové skříni, nicméně proč výrobci (nejen Silverstone se podobně laděným zdrojem může pochlubit) nedělají napevno hlavní napájecí 24 pinový kabel do základní desky a zbytečně tím zvyšují odpor (každý další spoj přináší odpor navíc), nevíme. Zřejmě, aby to na prezentačních fotografiích vypadalo více cool.

- - Petr Matuška

CS24