Hlavní navigace

FlightCheck

1. 12. 1997

Sdílet

Hlídací pes na DTP S programem FLIGHTCHECK samotným nic nevytvoříte. Slouží totiž pouze pro kontrolu dokumentů...


Hlídací pes na DTP


S programem FLIGHTCHECK samotným nic nevytvoříte. Slouží totiž pouze pro kontrolu dokumentů před jejich tiskem, kdy si celý soubor "přebere" a poté vás obšťastní haldou informací o chybějících obrázcích, špatných fontech apod.

Aplikace si umí poradit s formáty souborů používaných v nejznámějších DTP programech, jako je např. QuarkXPress, PageMaker a Photoshop. Jak praví dokumentace, umí odhalit 140 možných problémů, což jsem ale nebyl schopen z pochopitelných důvodů ověřit.

Instalace

Tato činnost nepatří mezi příjemné, protože nejdříve chce instalační program sériové číslo, a poté se vlastní FLIGHTCHECK dožaduje 24místného (!!!) "aktivačního kódu". Aby toho nebylo dost, ještě dostanete hardwarový klíč. Požadavky programu jsou skromné a zahrnují nějakou verzi Windows a tomu odpovídající hardware nebo Macintosh. Já jsem testoval verzi pro Windows 95. Jinak se celý program nainstaluje bez problémů z jedné diskety.

Zhruba 50stránková dokumentace velice zhuštěně vysvětluje jednotlivé funkce programu a předpokládá se, že o dané problematice již něco víte. Jinak je poměrně přehledná, i když číst ji není třeba, protože se program ovládá příjemným způsobem, až na chybějící nástrojovou lištu s ikonkami, které by
urychlily činnost. To je ale vše, co se o programu dozvíte, protože nápověda, natožpak kontextová, jaksi neexistuje, což už je dnes skutečný archaismus.

Princip činnosti

Nejprve vytvoříte v nějakém tom DTP programu dokument. K tomu ještě FLIGHTCHECK nepotřebujete a ten se o tuto činnost ani nezajímá. Poté obvykle nastává časově a často i finančně náročnáčinnost odhalování různých chyb typu že dokument má větší formát než papír v tiskárně, místo obrázku se vytiskne pouze rámeček apod. Zde se hlásí ke slovu FLIGHTCHECK, který dokáže podobné problémy odhalit ještě dříve, než se cokoliv vytiskne a ještě nabídne radu, jak tu kterou nesnáz odstranit. A protože jsou obvykle soubory potřebné k tisku umístěny na různých
místech, je program schopen vytvořit adresář, kde shromáždí všechny soubory potřebné pro tisk, tj. hlavně fonty a obrázky. Ten si pak můžete kopírovat kam chcete a na dokumentu by se to nemělo projevit (ale ve Windows člověk nikdy neví...).

Kontrola

Chcete-li zkontrolovat dokument, stačí spustit FLIGHTCHECK a otevřít požadovaný soubor. Poté si chvilku počkáte a připomínky jsou na světě. Ty by se daly rozdělit do třech hlavních částí -- barvy, fonty a obrázky, o kterých se ještě můžete dozvědět různé podrobnosti. Například poklepáním na název chybějícího obrázku se otevře další okénko s jeho charakteristikou a program ho zobrazí či nabídne jeho vyhledání. Program ještě dokáže ohlídat vzhled stránky (layout), kde lze opět zobrazit rozmístění jednotlivých objektů na stránce včetně jejich charakteristiky.

Na obrazovce se po kontrole objeví dvě okénka: jedno zobrazuje chybné soubory či fonty a v druhém se můžete dočíst o možném řešení těchto problémů. Nečekejte však nějaké zázračné rady, pokud váš dokument obsahuje chybný font, FLIGHTCHECK vám doporučí jej změnit. Nezobrazují se pouze chyby v dokumentu, ale i různá varování o nastaveních, která by mohla zapříčinit problémy. Představu o tom, co všechno program kontroluje, si nejlépe uděláte z obrázků.

Zkontrolovat se dá opravdu mnoho, a tak také tvůrci programu přidali možnost nastavení. Na tom by nebylo nic divného, kdyby téměř všechny položky nesoustředili do jednoho okénka, jak vidíte na obrázku. Z něj také vysvítá, o co se vlastně program při kontrole dokumentu zajímá. Naštěstí se dá celé nastavení uložit a znovu vyvolat.

Drobné chybičky

Zkoušel jsem zkontrolovat výstupy z CorelDraw 6.0, což by měl také program umět, nicméně neumí a neporadí si ani s verzí 5.0. To není chybička, ale spíše chyba. Dále si program při každém spuštění kontroluje ovladače tiskáren a všechny fonty, což při mých osmi nainstalovaných tiskárnách a padesátce fontů není hned.

Poslední připomínku bych měl k nedotčenosti programu Internetem. V době, kdy se stále více textů vydává nejen na papíře, ale i v elektronické podobě, by mohl FLIGHTCHECK zohlednit i tuto skutečnost.

Pro koho?

Podle mého názoru by se FLIGHTCHECK hodil do grafických studií, která by tak ušetřila hlavně čas, a především do tiskáren, kam zákazníci nosí již hotové předlohy v elektronické podobě. Na místě by se tak dalo zjistit, zda je předloha v pořádku, a v opačném případě ji ihned vrátit klientovi.



------------------------

FlightCheck for Windows

+ komplexní kontrola dokumentu
+ možnost vytvoření adresáře shromažďujícího všechny potřebné soubory
+ jednoduché ovládání

-- chybějící nápověda
-- hardwarový klíč

K recenzi poskytla firma:
MarkzWare Software
1805 East Dyer Rd., Suite 101
Santa Ana, CA 92705
USA
www.markzware.com
Cena: 399 USD