Hlavní navigace

Football Manager 2011 - herní ekvivalent heroinu

8. 11. 2010

Sdílet

Jako každý rok, i tento se dočkáváme nového Football Manageru. Má stále co nabídnout, nebo se pomalu noří do vod nevydařených pokračování herních sérií? Čtěte dál.

Kdyby někdo chtěl pádně argumentovat o škodlivosti hraní PC her, dejte mu do ruky Football Manager 2011. Je to totiž ta nejnávykovější hra, jež se vám dostane pod kůži a nepustí vás, dokud nedohrajete další z mnoha sezón a zjistíte, že je pět hodin ráno. V tom horším případě samozřejmě nejdete spát vůbec, přestanete vycházet z domu a stanete se asociálním maniakem, myslícím jenom na to, kdy už si bude moct opět přenastavovat taktiky, hádat se s vedením klubu a hledat vhodné přestupové cíle. Jak by řekl Jack Thompson, pokud ho ještě nezastřelili, Football Manager způsobuje vysokou nezaměstnanost a tristní školní výsledky již od roku 2005, kdy se Sports Interactive odštěpili od Eidos a neměli práva na původní název Championship Manager. Tak vznikl název Football Manager. Championship Manager vychází dál, ale krčí se ve stínu dnes recenzovaného titulu, který každoročně patří mezi nejlépe hodnocené hry. Jak dopadl letos?

FM je z těch her, které každoročně nepřináší mraky změn nebo novinek. Místo toho se soustředí na vylaďování detailů z dílů předešlých, tak jako tomu bylo například v posledním ročníku. Letošní díl je však novinkami vzhledem k minulým dílům napěchovaný a zvedá už tak velmi vysokou laťku, kterou nastavil minulý ročník.

Hlavní novinkou letošního ročníku je nový systém vyjednávání smluv. Poprvé se vyjednávání zhostí hamižní hráčští agenti. Hra obsahuje detailní profily reálných agentů, z nichž každý má na starost několik hráčů. Agenti mají odlišné vlastnosti a ke každému se musí přistupovat individuálně. Hráč si také musí zvolit správnou strategii přestupů, jestli je lepší napnout klubový rozpočet a riskovat finanční ztrátu v případě hráčova selhání, či nasadit pokerface a vyjednat finančně nejvýhodnější transakci. Každá transakce nyní probíhá formou dialogu s tímto agentem a vypadá mnohem reálněji, než jak tomu bylo v předchozích ročnících.

Podobným rozhovorem probíhají i interakce s hráči, které byly vylepšeny a působí tak mnohem víc „lidsky“. Hráči za vámi budou chodit se svými starostmi a je jenom na vás, jak zareagujete. S fotbalisty se tvoří křehký vztah, který ovlivňuje každé tiskové prohlášení, každičký příkaz, jenž se kupříkladu hráči nemusí vždy líbit. Hráč, který se necítí v klubu dostatečně podporován, si může vydupat přestup, způsobit rozkol v kabině nebo všelijak podkopávat manažerovu autoritu. Na druhou stranu hráč, se kterým má manažer dobrý vztah, bude za trenéra bojovat v tisku, bude ochotněji reagovat na vaše požadavky a co je nejdůležitější, vyhrávat vám zápasy.

I komunikace s médii prošla drobným vylepšením. K možnostem rozhovoru přibyla ještě možnost vlastních komentářů, která umožňuje budovat dílčí vztahy s jednotlivými novináři. Ti vám mohou rozjetou kariéru pomoci rozvinout, nebo vám také mohou pěkně zatopit. Všechno je opět plně ve vaši moci. Další novinkou je mód předzápasové přípravy, umožňující větší taktickou kontrolu nad týmem. Nyní můžete mužstvo před zápasem připravit na soupeře jako nikdy předtím, nacvičit nová rozestavení, procvičit standartky a cokoliv dalšího, co bude hráč chtít.

Novinkou pro letošní ročník je i nový engine ligové reputace, který vytváří dynamičtější prostředí do vaší virtuální fotbalové říše. Nyní je tedy možné s úspěchy týmu zvedat úroveň ligy, takže je větší pravděpodobnost, že jakýkoli případný přestup větší hvězdy do oné ligy projde. Tuto novinku ocení zejména ti hráči, kteří rádi hrají za kluby v horších ligách, jakou je, přiznejme si to, ostatně i naše liga.

CS24

Jedinou lehce stinnou stránkou je 3D zápasový engine, který je mdlý a zdá se být trochu nadbytečný. Většinu hraní totiž stejně strávíte čtením statistik či hodnocení hráčů, a ne sledováním samotných zápasů. To, že má hráč možnost podívat se znovu na ten neskutečný gól z 35 metrů, mu sice dá nezměrnou míru spokojenosti, ale není to pro hraní skutečně důležité. Další menší zklamání přináší stále stejný počet soutěží. I když je počet enormní, určitě nejsme sami, kdo by uvítali libovolnou africkou ligu a podobně. A taky konečně nějaké reálné hráče do německé reprezentace.

Football Manager 2011 je bez diskuze nejrozsáhlejší manažer, který jsme měli možnost hrát. Letošní ročník přináší spoustu novinek, což není pro sérii Football Manager zrovna zvykem. Agenti, reputační engine, interakce - to všechno přináší komplexní realistickou simulaci života fotbalového manažera, se kterou se dá vydržet dlouhé měsíce a měsíce. I roky.