Hlavní navigace

Forza Motorsport 2

1. 12. 2008

Sdílet

Druhý díl podařené závodní hry je rájem pro všechny virtuální motoristy. Proč? Třeba proto, že nabízí více ...


Druhý díl podařené závodní hry je rájem pro všechny virtuální motoristy. Proč?
Třeba proto, že nabízí více než tři stovky závodů na necelých padesáti tratích. Nebo z toho důvodu, že se můžete prohánět v několika stovkách různých vozů značek Aston Martin, BMW, Porsche, Ferrari, Audi… nechybí snad žádný významnější výrobce. Hra samozřejmě nabízí rychlý herní mód – arkádový režim – a multiplayerové závody, v nichž si to můžete rozdat s kamarády buď po síti, ve split-screenu (rozdělená obrazovka na jednom stroji) nebo s hráči z celého světa pomocí Xbox Live. V multiplayeru nechybí podrobné statistiky, žebříčky a vůbec všechny možné i nemožné informace, jež ke svému virtuálnímu motoristickému šílenství potřebujete. Asi největším lákadlem je ale propracovaný kariérní režim, neboli simulace závodnického života. Na jejím počátku je třeba vybrat svůj domovský region. Volba Evropy, Asie či Severní Ameriky není pouze kosmetická, ale odráží se mimo jiné v dostupnosti různých vozů či jejich cen. Poté se vrhnete do seriálu závodů a budete pilně střádat penízky, abyste si mohli „vytunit“ svůj vůz, kupovat další auta, vylepšovat i ta a vyhrávat stále další a další závody…
Se získáváním dobrých umístění souvisí nejen pravidelný přísun peněz na vaše konto, ale také růst vašeho věhlasu, který se projevuje třeba v tom, jak se k vám chovají jednotliví prodejci. Ostřílenému vítězi několika desítek závodů prodá každá automobilka vůz mnohem raději (a hlavně levněji), než začínajícímu nazdárkovi s nudlí u nosu. Důraz je kladen hlavně na sportovní auta, i když občas se s nějakým veteránem, luxusním kouskem, sériově nevyráběným prototypem či jinou lahůdkou také potkáte. Rarita vozu se přitom promítá do vašeho hodnocení, zcela logicky nejvíc peněz získáte, pokud vyhrajete obtížný závod s netradiční károu. Ale nemyslete si, nejde jen o nákup co nejlepšího vozu, jelikož do některých závodů se můžete přihlásit jen s omezeným výběrem aut – na určitou trať vás pustí třeba pouze se sériovým a naprosto nevylepšeným strojem.
Ve hrách stále oblíbenější tuning aut hraje i zde velkou roli. Vylepšovat můžete nejen komponenty ovlivňující hrubý výkon vozu, ale samozřejmě můžete kouzlit s aerodynamikou, zkrátka nepřijdou ani grafici amatéři, jelikož i po vizuální stránce si můžete se svými plechovými miláčky vyhrát do nekonečna. Forza 2 je neskutečně propracovaná i z hlediska jízdních vlastností. Přitom nelze říci, že by byla určena pouze pro ostřílené hráče – díky širokým možnostem nastavení si skvěle zajezdí i začátečníci, zvyklí spíše na arkádové závody. Profíci naopak ocení výbornou fyziku, zahrnující i takové vychytávky jako třeba zahřívání pneumatik, vliv větru na jízdní vlastnosti a další detaily.
Technické zpracování je precizní. Skvělou grafiku doplňuje věrohodný design a hlavně reálně zpracované tratě zasazené, do tuctu rozmanitých prostředí. Při ztvárnění okruhů si vývojáři brali na pomoc i družicové snímky a další pomůcky. Fandové motoristického sportu určitě zaplesají při možnosti svištět třeba po Nurburgringu. Věrohodnost jde prý dokonce tak daleko, že skutečnosti odpovídá i rozmístění stromů a keřů v okolí trati; přiznáme se bez mučení, tuto informaci jsme neověřovali, ale při pohledu na skvělý design tratí nemáme důvod autorům nevěřit. Slušně zpracované je i poškození vozů, i když tady jisté rezervy najdeme.
Jak bylo řečeno již výše, hra je určena pro méně zkušené hráče i ostřílené závodníky. Masovějšímu hraní nahrává i fakt, že titul je přeložen do češtiny a nutno říci, že lokalizační tým dovedl dobrou práci, takže
ani hráči netknutí motoristickým slangem se díky českým nápovědám dobře zorientují třeba v různých náhradních dílech, jimiž lze auta vylepšit. Tento titul se opravdu povedl a zařadil se na čelo závodního pelotonu ze stáje Xbox 360. Uvidíme, jaký bude Project Gotham Racing 4 a další chystané tituly, ale překonat novou Forzu určitě nebude lehké.

Silniční závody 9.0
Výrobce: Turn 10
Vydavatel: Microsoft
Distributor v ČR: Microsoft ČR
Lokalizace: titulky
Cena: 1 899?Kč
Multiplayer: ano
forzamotorsport.net

Byl pro vás článek přínosný?