Hlavní navigace

Foťák do nepohody: Panasonic Lumix DMC-FT1

7. 2. 2009

Sdílet

Pro příznivce turistiky, ale třeba i raftingu nebo jiných náročnějších aktivit, připravil Panasonic novinku Lumix DMC-FT1. Tento fotoaparát je totiž odolný proti nárazu, prachu, navíc má širokoúhlý objektiv a pořídíte s ním HD video ve formátu AVCHD Lite.

Model Lumix DMC-FT1 je podle údajů výrobce vodotěsný až do hloubky tři metry pod hladinou, odolat by měl pádu až z výšky 1,5 metru a při focení s ním se nemusíte bát ani prachu. Tato odolná krabička je ovšem zajímavá také díky kvalitní optické části. Zabudovaný objektiv značky LEICA umožňuje 4,6-násobné optické přiblížení a především je vybaven optickou stabilizací obrazu, což je v oblasti outdoorových kapesních fotoaparátů zatím spíše ojedinělým jevem. S fotoaparátem Lumix DMC-FT1 díky rozsahu ohnisek od 28 do 128 milimetrů pořídíte i dostatečně širokoúhlé záběry. Díky této širokoúhlosti a stablizaci obrazu je navíc pravděpodobné, že se vám povedou pořídit zajímavé a ostré barevné podvodní snímky. Rozlišení 12,1 Mpix zcela dostačuje i pro tisk fotografií o velikosti A3.

Panasonic DMC-TF1S novinkou od společnosti Panasonic kromě kvalitních fotografií pořídíte ovšem i velmi solidní videozáznam, a to ve formátu AVCHD Lite a ve vysokém rozlišení HD. Takto kvalitní záznam ovšem díky použitému kompresnímu algoritmu zabere na paměťové kartě polovinu místa než běžné video formáty. Dolby Digital Creator by přitom měl zajistit špičkový zvuk, navíc model disponuje funkcí, která se postará o odstranění rušivých zvuků větru. Inteligentní Auto režim je nově dostupný i při nahrávání videa. Automaticky tedy zvolí nejvhodnější scénický režim a navíc pomáhá i s ostřením a správným nastavením jasu.

Ještě se zmíníme o rychlostních parametrech fotoaparátu Lumix DMC-FT1, kdy nový procesor Venus Engine HD zkracuje reakční dobu při zapnutí fotoaparátu na 1,3 sekundy. Prodleva mezi stisknutím spouště a zachycením snímku by měla být podle výrobce pouhých 0,005 sekundy. Povedené jsou také sekvence: model FT1 je schopen uložit asi 2,3 snímků za vteřinu v rozlišení 12,1 Mpx. V režimu vysokorychlostního sériového snímání zvládne až 10 snímků za vteřinu. Počet snímků při sériovém snímání je neomezený, takže můžete držet spoušť, dokud se nezaplní paměťová karta.

Byl pro vás článek přínosný?