Hlavní navigace

Fotografování pro nenáročné

1. 4. 2007

Sdílet

Olympus FE-210, 230 a 240 kompakty "namiř a stiskni" pro běžnou rodinu Při zběžném pohledu na současný trh kom...


Olympus FE-210, 230 a 240 kompakty "namiř a stiskni" pro běžnou rodinu


Při zběžném pohledu na současný trh kompaktních fotoaparátů by se mohlo zdát, že jsou přístroje jednotlivých značek stále sofistikovanější a nabízejí uživatelům čím dál tím bohatší funkční výbavu. To je sice pravda, stále ale existuje poměrně velká skupina lidí, jež rozhodně neláká prohrabovat se dlouhými seznamy funkcí a parametrů a nezajímají je technické specifikace.
Prostě chtějí vytáhnout fotoaparát z kapsy v jakékoli situaci, s ničím se nezdržovat a pořídit momentku, která je zaujme. Snadné ovládání je pro ně mnohem důležitější než fotografická kvalita. Mnozí z nich dosud k fotografování používají hlavně mobilní telefony a teď chtějí podobně jednoduchý fotoaparát, který by ale přece jen produkoval o něco lepší snímky. Přesně této skupině uživatelů je určena nová trojice přístrojů značky Olympus z modelové řady FE.
Modely FE-210, FE-230 i FE-240 mají leccos společného. Všechny tři jsou vybaveny snímačem s rozlišením 7,1 megapixelů, což je vzhledem k fyzickým rozměrům snímače (1/2,5") zhruba na hranici, na níž vysoké rozlišení přestává být skutečnou výhodou a stává se hlavně marketingovým nástrojem, který může kvalitě fotografií paradoxně spíše uškodit. Více megapixelů totiž znamená více šumu. Snímačům této velikosti nejlépe odpovídá 5-6 MPix, Olympus ovšem ještě zaslouží pochvalu za zdrženlivost mnozí výrobci kompaktů se snímači 1/2,5" se totiž dnes nezastaví ani před desetimegovým rozlišením, což je skutečně příliš. Další společnou vlastností všech tří fotoaparátů je funkční výbava, omezená na naprosté minimum. Uživatelé si mohou vybrat mezi plnou automatikou a několika motivovými programy, což je u levných kompaktů běžné, drtivá většina konkurenčních modelů ale umožňuje i v automatickém režimu nastavit třeba citlivost nebo vyvážení bílé. Zde tato možnost chybí, v nabídce je jen korekce expozice, samospoušť a pár režimů blesku. Náročnější fotografové nad takto omezenými možnostmi ohrnou nos, uživatelům popsaným v prvním odstavci to ale může vyhovovat. Jednoduchý systém má jednu výhodu tlačítko Menu je v podstatě zbytečné, kromě kvality fotografií v nabídce není prakticky nic, co by stálo za při běžném použití za pozornost. Začátečníky naopak jistě osloví praktické a názorné vysvětlivky k jednotlivým funkcím i motivovým programům (včetně fotografií) a také režim Guide neboli Průvodce, v němž najdou několik jednoduchých, ale cenných rad pro praktické fotografování v nejrůznějších situacích.
Při pohledu na zadní stranu jsou jednotlivé modely prakticky k nerozeznání. Kromě několika tlačítek, jimiž se ovládá zmíněná hrstka funkcí, všem vévodí hlavně displej s úhlopříčkou 6,4 cm, což je dnešní standard i mezi levnými kompakty.

Olympus FE-210

Nejlevnější plastový model FE-210 vypadá z celé trojice nejméně stylově, na čemž se podepsal hlavně vystouplý úchop pro pravou ruku, sloužící zároveň jako prostor pro dvě tužkové baterie. Paradoxně ale díky tomu padne lépe do ruky než druhé dva stylovější modely. Na voliči režimů najdeme podobně jako u ostatních fotoaparátů samostatné polohy pro nejčastěji používané motivové programy či pro režim Guide, a také symbol roztřesené ruky, který běžně označuje optický stabilizátor. U Olympů řady FE se ovšem vesměs jedná o stabilizaci softwarovou, spočívající v pouhém zvýšení citlivosti. Efekt není valný a skutečnou stabilizaci rozhodně nenahradí.
Jinak se fotoaparát nijak neliší od běžného kompaktního průměru není pomalý, ale ani zvlášť rychlý, v šeru má trochu problémy se zaostřením (asistenční přisvícení se nekoná). Stejně jako u dalších dvou modelů mě zarazilo poměrně malé množství motivových programů jen 12, jednoduché kompakty obyčejně nabízejí více. Snímky zaujmou především povedeným barevným podáním, v rozích ale nepotěší poměrně citelný úbytek ostrosti.

Olympus FE-230

Oproti modelu FE-210 vypadá kovový model FE-230 mnohem stylověji a lze ho zařadit do kategorie "digitálních šperků", což je u fotoaparátu za cca 5 500 Kč docela dobrá vizitka. Stylové provedení je navíc i odolnější, majitel se s ním nemusí bát ani ve špatném počasí například při fotografování ve sněhové vánici odvedl přístroj velmi dobrou práci. Také nabízí o pár motivových programů více než ostatní dva modely a režimy pro fotografování pod vodou naznačují, že ho lze použít v kombinaci s podvodním pouzdrem. Jinak se funkcemi ani výkonem od svých stájových kolegů nijak neliší, ani v obrazové kvalitě jsme nezaznamenali žádné výraznější rozdíly.

Olympus FE-240

Na modelech FE-230 a FE-240 by se dobře hrála hra "najdi 5 rozdílů" popravdě řečeno jich navenek snad ani tolik není a vesměs jde o nepříliš podstatné věci, jako např. umístění mikrofonu (na rozdíl od nejlevnějšího FE-210 totiž oba modely umožňují nahrávat zvuk k videozáznamům i fotografiím). FE-240 je ovšem o chloupek silnější, což souvisí s jeho hlavní výhodou: nabízí totiž pětinásobný zoom místo trojnásobného (rozsah odpovídá 38-190 mm u klasického fotoaparátu). Potěšující je, že zoomování trvá zhruba stejně dlouho jako u ostatních modelů a je tedy rychlejší. Jiné změny oproti FE-230 nenajdeme.

Olympus FE-210

dobře padne do ruky
dobré barevné podání
horší ostření v šeru
průměrná kvalita fotografií, málo funkcí Cena s DPH: 4 290 Kč
K testu zapůjčila firma: Olympus, www.olympus.cz

Olympus FE-230

stylové a odolné provedení
programy pro fotografování pod vodou horší ergonomie, jinak viz FE-210 Cena s DPH: 5 490 Kč
K testu zapůjčila firma: Olympus, www.olympus.cz

Olympus FE-240

pětinásobný zoom, jinak viz FE-230
Cena s DPH: 6 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Olympus, www.olympus.cz