Hlavní navigace

Fotografování: Zastavte vodu

7. 8. 2008

Sdílet

Sejměte vaším digitálním fotoaparátem působivé snímky jako vystřižené ze záběrů vysokorychlostní kamerou. Poradíme vám, jak na to.

Dynamika ve fotografii


Je ironií, že se tak zajímáme o fotografování pohybu, neboť zde podstatu rychlosti a dynamiky zachycujeme prostřednictvím média, jež je ve své podstatě zcela statické. Možná je to tím, že jsme byli už jako děti fascinováni stroboskopickými fotografiemi (http://www.worldsfamousphotos.com/stopping-time-1964.html), jež zobrazovaly tak malé kousky času, jak je lidé nikdy předtím neviděli.

V některých případech však nepotřebujete stroboskopické efekty, ani vysokorychlostní fotoaparáty a jiné příslušenství, jež vypadá, jako by právě vypadlo z filmu Matrix. Tento snímek (http://www.flickr.com/photos...) má například velké množství zobrazení na webové stránce flickr.com. Šikovný fotograf zachytil nafukovací balón naplněný vodou několik milisekund po té, co se roztříštil o hlavu modelky.

Spolu s naší asistentkou jsme se rozhodli, že provedeme svou verzi experimentu s vodním kloboukem. Protože,venku právě nepanovalo příliš teplé počasí, zavrhli jsme verzi vodního klobouku. Marin propichovala balóny vedle jejího těla tak, aby se namočila co nejméně to bude možné.

Začínáme

Začali jsme samozřejmě plněním balónků vodou. My jsme balónky plnili a Marin je zavazovala. Poté jsme je přenesli v zapékací míse na zahradu. Celé fotografování jsme uskutečnili v časném odpoledni, což nám zajišťovalo dostatek potřebného světla.



Světlo je důležitý prvek, protože budeme pro náš účel chtít nastavit absolutně nejrychlejší čas závěrky a čím více světla máme, tím můžeme nastavit rychlejší expozici. Vybírejte si proto pro fotografování slunečné dny. Ideální je, pokud můžete expozici nastavit na prioritu clony. Jestliže je to možné, nastavte clonu maximálně otevřenou (f/2.8 nebo f/4.0). S plně otevřenou clonou bude fotoaparát automaticky nastavovat nejrychlejší možné časy expozice. My jsme své fotografie snímali rychlostmi mezi 1/2000 a 1/8000 sekundy, ale zajímavých výsledků byste měli dosáhnout i při pomalejších časech jako je 1/1000 sekundy. Pokud budete mít problémy s dosažením uvedených časů, můžete se pokusit zvýšit hodnotu citlivosti snímače ISO.

Mít rychlou závěrku je základní kámen úspěchu, ale stejně důležité je také vědět, kdy zmáčknout spoušť. Bez fantastických senzorů nebo přístupu k vědecké laboratoři si budeme muset vystačit z trochou plánování a dávkou štěstí. Připevnili jsme náš fotoaparát na stativ, hledáček nastavili na Marin, jež byla připravena propíchnout balónek.

Jeden malý detail: nastavte váš fotoaparát do nejrychlejšího režimu snímání. Pokud váš fotoaparát disponuje funkcí, jež po stisknutí spouště zaznamená několikrát rychle za sebou obraz, může být pro vás výhodné tento režim nastavit. V ideálním případě nastavte režim, jenž snímá fotografie nekonečně dlouho, po dobu stisku spouště.

Nyní je na čase, abychom začali nacvičovat signál. Řekl jsem Marin, že budu odpočítávat 3, 2, 1, teď ! Podobně jako ve filmu Smrtonosná zbraň se nás nejdříve zeptala, zda má balón propíchnout na "teď!" nebo má čekat na "3, 2, 1, teď!" a potom teprve balónek propíchnout.

Snímání fotografií

Odpočítávali jsme. „3, 2, 1...“ a jakmile zaznělo „teď“, stisknuli jsme spoušť a drželi jsme jí tak dlouho, dokud nebylo nasnímáno alespoň 6 fotografií. Vlevo je první úspěšná fotografie, kterou jsme pořídili. Na začátek jsme nemohli dostat lepší výsledek. Zachytili jsme skoro dokonale okamžik po roztržení balónku, ještě před tím, než voda díky gravitaci ztratila svůj tvar. V podstatě jsme zachytili Marin, jak drží balón z vody.



Co se stane, když zmeškáte moment magické vodní koule a zachytíte vodu ve chvíli, jak propadává prsty vašeho modelu? To je důvod, proč jsme si balónků přinesli velké množství. Prostě to zkuste znovu a upravte čas stisknutí spouště. Můžete zkusit exponovat fotografie ještě před vyslovením signálu „teď!“ nebo to naopak stisknutí spouště i propíchnutí balónku provádět simultánně. V každém případě, čím více máte balónků, tím větší pravděpodobnost, že se vám podaří vyfotografovat nějaký opravdu dobrý snímek.



Vaše výsledky budou přímo záviset na rychlosti závěrky vašeho fotoaparátu a schopnosti zachytit co nejvíc snímků za sekundu. Další faktory, jež ovlivňují výsledek jsou dobré světlo, kompozice a samotný způsob mačkání spouště.

Takže, milí čtenáři, dokud je ještě léto a voda je teplá, máte možnost vyzkoušet podobné experimenty. Přejeme hezkou zábavu!

- - Ondřej Pilát, Dave Johnson

Byl pro vás článek přínosný?