Hlavní navigace

Fotokouzla z USB

1. 7. 2007

Sdílet

Nástroje pro úpravu fotografií, které lze spouštět přímo z USB paměti cd/dvd Zasunout, spustit a je to! Existu...


Nástroje pro úpravu fotografií, které lze spouštět přímo z USB paměti cd/dvd


Zasunout, spustit a je to! Existuje řada speciálních utilit, které se dají umístit přímo na vyměnitelný disk USB nebo na paměťovou kartu vašeho digitálního fotoaparátu. Máte pak všechny programy pro úpravu fotografií okamžitě po ruce, ať se jedná o nástroje pro prohlížení, retušování fotografií či jiné užitečné pomocníky. V tomto článku vám představíme ty nejlepší, které jsou navíc zcela zdarma.
Vyměnitelný disk USB v umělohmotném či gumovém obalu i paměťová karta do vašeho digitálního fotoaparátu nabízí prostor pro umístění vašich snímků. Dají se sem ale uložit i programy pro jejich úpravu. Jde o nástroje s jednou velkou předností nemusí se totiž nijak instalovat a jsou kdykoliv okamžitě po ruce. Výhoda přenositelných programů pro úpravu fotografií je nasnadě: je možné je spustit na každém počítači vybaveném zásuvkou USB nebo čtečkou karet, a to aniž byste je museli na tomto počítači předem instalovat. Jednoduše zasunete vyměnitelný disk do zásuvky USB, popřípadě paměťovou kartu do čtečky, a můžete hned pracovat. Námi popisované zdarma dostupné utility neprovádí žádné změny v registru počítače, na kterém jsou spuštěny, a v naprosté většině případů na těchto počítačích ani nezanechávají žádné stopy. I instalace dá-li se v tomto případě takový výraz vůbec použít je velmi jednoduchá: většinou stačí pouze rozbalit archiv s programem a soubory v něm obsažené zkopírovat na vyměnitelný disk nebo paměťovou kartu.7 0281/OK o

Photo Wipe 1.10

odstraňuje objekty z fotografií

Tato utilita odstraňuje z digitálních fotografií objekty, které na snímku ruší. Stačí spustit program, otevřít soubor se snímkem a štětcem zhruba označit objekt, který se má ze snímku odstranit. Poté se podíváte na náhled, v němž program automaticky vybere vámi označenou oblast a poté ji překryje stejnými pixely, jaké se nacházejí v okolí vybrané oblasti. Upravený snímek uložíte. Drobnou vadou tohoto programu je skutečnost, že se vám při instalaci snaží zároveň nainstalovat i panel nástrojů Yahoo.
Download: www.hanovsolutions.com (PHOTOWIPEINSTALL.EXE, 830 KB) a Cena: zdarma

Deepburner Free Portable 1.8

vypaluje snímky na CD nebo DVD

Utilita Deepburner dokáže zálohovat vaše obrázky na CD a DVD. Umí vytvářet CD s více sekcemi a na médium dokáže vypálit více obrázků, než by se dalo předpokládat. Samozřejmě pouze tehdy, pokud vaše vypalovačka disponuje příslušnými funkcemi. Tento program dokáže načítat a zapisovat na CD či DVD i soubory s obrazy disků, jeho součástí je i program pro vytváření potisků disků. Jeho ovládání je velmi jednoduché a intuitivní.

Download: www.deepburner.com (DEEPBURNER1_PORTABLE.ZIP, 2,83 MB) a Cena: zdarma

Portable Xnview 1.90.3

zobrazuje fotografie

Xnview je velmi rychlý prohlížeč obrázků. Dozajista vás zaujme dobře propracovaným a konfigurovatelným rozhraním. Jedná se o aplikaci se vskutku intuitivním ovládáním, která podporuje i dávkové zpracování souborů. Okno programu, rozdělené do tří částí pro zobrazení složek, náhledů obrázků a pro zobrazení vlastního obrázku, bylo v nové verzi ještě zdokonaleno. Xnview dokáže vytvářet i diashow s jemnými přechody mezi jednotlivými snímky, tiskne fotografie a vytváří náhledové listy obrázků.

Download: http://perso.orange.fr/pierre.g/xnview/enhome.html (XNVIEW-WIN.EXE, 4,14 MB) a Cena: pro soukromé použití zdarma

Vallen Jpegger 4.94

prohledává obsah složek

Každému, kdo shání skutečně slušný program pro prohlížení obrázků bez kompromisů, doporučujeme zdarma dostupný program Vallen Jpegger. Utilita podporuje všechny běžné formáty obrázků. Uživatelské rozhraní je skutečně promyšlené, prostředí okna aplikace rozděleného do tří oblastí připomíná Průzkumníka Windows. V oblasti, kde se zobrazuje strom složek, lze přes kontextové menu otevřít Průzkumníka Windows.

Download: www.vallen.de (JPSETUP.EXE, 2,24 MB) a Cena: zdarma

Faststone View Portable 3.2

zobrazuje fotografie

Díky tomuto programu můžete prohlížet obrázky, a to dokonce na dvou monitorech. Utilita totiž podporuje i dvouobrazovkové zobrazení. Disponuje celou řadou základních funkcí pro úpravy obrázků: můžete tak nastavovat hodnotu gama, otáčet obrázky či měnit jejich velikost. Můžete používat stíny a odstranit nežádoucí efekt červených očí. Vytvoření diashow je pak otázkou okamžiku, stejně jako převod obrázků do jiného formátu.

Download: www.faststone.org (FSVIEWER_ML32.ZIP, 4,02 MB) a Cena: zdarma

JPEG & PNG Stripper 1.4.0.29

zmenšuje obrázky

Každý digitální fotoaparát uchovává společně se souborem obrázku i tzv. metadata ve formátu EXIF. Tato metadata obsahují údaje o fotoaparátu, jímž byl snímek pořízen, a o parametrech osvětlení. Do obrázků ukládají určitá data i některé programy sloužící pro správu digitálních fotografií. Program JPEG & PNG Stripper tato data odstraňuje, a to aniž by se muselo provádět nové přepočítání obrázku. Zmenší tak velikost obrázku. Obsluha programu je velmi jednoduchá stačí snímek, který chceme vyčistit, přetáhnout do okna aplikace.

Download: www.steelbytes.com/?mid=30 (STRIPPER.ZIP, 64 KB) a Cena: zdarma

File Recovery 1.1

zachrání omylem smazané obrázky z disků

Tento zdarma dostupný program podporuje systémy souborů FAT 12/16/32, NTFS a NTFS5. Jedná se o aplikaci, která dokáže obnovit smazané soubory nejen z disku, ale i například z vyměnitelného disku USB či paměťových karet typu Compact Flash či Secure Digital. Disk však nesmí být po smazání souborů zformátovaný. Navíc se obnova snímku zdaří pouze tehdy, pokud smazaný soubor nebyl dosud přepsán žádnými jinými daty.

Download: www.softperfect.com (FILE_RECOVERY.EXE, 248 KB) a Cena: zdarma

Gimp Portable 2.2.13

vylepšuje fotografie

Většina uživatelů, kteří se potkali s programem Gimp pro úpravu obrázků, se pravděpodobně poněkud lekla složitosti ovládání této aplikace. I v nejnovější verzi se ještě stále najde dost oken s různými možnostmi úprav, ale na druhou stranu se vylepšilo ovládání programu. Program je stabilní a co se týče funkcí, asi těžko najdete nějakou, která by v něm chyběla. Verze Portable je určena pro nasazení na vyměnitelné disky USB a paměťové karty, takže ji není nutné instalovat.

Download: http://portableapps.com/apps/graphics_pictures/gimp_portable (GIMP_PORTABLE_2.2.13_MULTILINGUAL.PAF.EXE, 10,9 MB) a Cena: zdarma

Mosanick 1.21

vytváří mozaiku

Pomocí tohoto zdarma dostupného programu vytvoříte pomocí vámi vybraných snímků mozaiku, která bude složená z velkého počtu malých fotografií. Stačí vybrat fotografie, z nichž má program mozaiku vytvořit. Potom vyberete cílový obrázek, do něhož má utilita jednotlivé kamínky mozaiky zasadit. Vytvoření nového obrázku ve stylu mozaiky je pak záležitostí několika sekund.

Download: www.radivarl.demon.co.uk (MOSANICK_EXECUTABLE.ZIP, 52, 2 KB) a Cena: zdarma

Photo Resizer Portable 2.4

zmenšuje fotografie

Odesílání obrázků přes internet nějakou chvíli trvá, a to i tehdy, máte-li rychlé připojení typu DSL. Proto spousta poskytovatelů e-mailových schránek omezuje velikost přiložených souborů, což často vede k tomu, že odeslané e-maily s fotografiemi k příjemci vůbec nedorazí. Velikost obrázků se dá velmi jednoduše snížit pomocí programu Photo Resizer Portable. Program dokáže snížit velikost celých sérií snímků najednou. Navíc disponuje řadou dalších funkcí pro úpravy obrázků, jako je převod do různých formátů, otáčení, změna barevné hloubky, přidávání textu atd.

Download: www.faststone.org (FSRESIZER24.ZIP, 1,20 MB) a Cena: zdarma

Portable Irfan View 3.99

zobrazuje obrázky

Irfan View je velmi flexibilní a slušně vybavený program pro prohlížení obrázků. Kromě toho, že funguje jako prohlížeč a program pro správu souborů, dokáže Irfan View i obrázky upravovat. Není problém tedy v programu obrázky otáčet, zrcadlit, ořezávat či používat na ně různé efekty. Navíc disponuje i speciálními funkcemi jako podporou pro skenování či snímání obsahu celé obrazovky či aktivního okna.

Download: http://usb.smithtech.us/apps/irfanview.php (IRFANVIEWPORTABLE.EXE, 6,71 MB) a Cena: zdarma

Faststone Capture Port 5.4

snímá obsah monitoru

Pomocí zdarma dostupného programu Faststone Capture můžete tisknout, ukládat, kopírovat do schránky nebo vkládat do programu pro úpravu obrázků obsah obrazovky, její části nebo obsah aktivního okna. V panelu programu pak nastavujete, co přesně má program dělat. Snímky obrazovky se pak dají ořezávat či dále upravovat.

Download: www.faststone.org (FSCAPTURE54.ZIP, 1,34 MB) a Cena: zdarma

Pho Calc 1.0

kalkulačka počítající s pixely

Kolik megapixelů potřebuji pro pořízení snímku o určité velikosti? Kolik pixelů potřebuji, abych při zadaném rozlišení v DPI dostal obrázek o určité velikosti? Tyto a podobné obrázky znovu a znovu zaměstnávají všechny, kdo se zabývají úpravami obrázků. Odpovědi na výše uvedené obrázky vám poskytne utilita Pho Calc. Stačí do políček zadat všechny potřebné hodnoty a poté stisknout tlačítko Calculate.

Download: http://digital.hollmen.dk (PCALC10.EXE, 279 KB) a Cena: zdarma

Artweaver 0.4.5.1

upravuje obrázky

Pomocí tohoto zdarma dostupného kreslicího nástroje budete na počítači moci kreslit tak, jako byste měli štětec, křídu nebo uhel. Jako materiál, na který budete kreslit, můžete použít i digitální fotografie, z nichž můžete pomocí zmíněných nástrojů vytvořit hotová umělecká díla. Program pracuje s různými velikostmi a typy štětců, které simulují různé malířské náčiní, k dispozici jsou nástroje pro práci s tvary, vrstvami, transformacemi, razítky, perspektivou atd.
Download: www.artweaver.de (ARTWEAVER045.EXE, 6,7 MB) a Cena: zdarma

Img Burn 2.3.2.0

vypaluje na CD nebo DVD data a obrázky

Žádná jiná utilita se snad tak dobře nehodí k rychlému vypalování obrazů disků CD/DVD jako Img Burn. Tento program dokáže pracovat s obrazy disků ve formátech BIN, ISO či IMG. V režimu Build pak můžete vypálit na disk například vámi pořízené fotografie. Díky rozsáhlým možnostem konfigurace je možné program nastavit podle svých představ.

Download: www.imgburn.com (SETUPIMGBURN_2.3.2.0.EXE, 1,49 MB) a Cena: zdarma

Pixia 3.3b

opravuje vzhled fotografií

Pixia představuje zdarma dostupný program pro úpravu obrázků. Po spuštění programu se okolo pracovní plochy aplikace zobrazí řada menu a nástrojů. Pokud se chcete seznámit se všemi možnostmi programu, není nic snazšího, než je postupně vyzkoušet. Užitečná je i existence příkazu Undo, kterým se dají jednotlivé kroky vracet zpět. Z upravených fotografií pak Pixia dokáže vytvořit kalendář.

Download: http://park18.wakwak.com/~pixia/ (PIX33BE.EXE, 3,79 MB) a Cena: zdarma

JPEG Comment Editor 0.4

vkládá k fotografiím komentáře

Celá řada programů pro práci s fotografiemi dokáže ze souborů ve formátu JPEG načíst metadata ve formátu EXIF či komentáře. Námi představovaný program se dozajista stane užitečným pomocníkem pro vkládání komentářů. Spusťte program, otevřete soubor a poté v pravé polovině okna programu uvidíte případný již vložený komentář, který můžete upravit, popřípadě přidat nový.

Download: http://home.cfl.rr.com/maderik/edjpgcom (EDJPGCOM.ZIP, 8,35 KB) a Cena: zdarma

JPEG Crops 0.7.4b

zmenšuje obrázky

JPEG Crops je prvotřídní zdarma dostupná utilita pro všechny vlastníky digitálního fotoaparátu. Dokáže totiž snímky otočit do vámi požadované pozice a oříznout ji například na obvyklý formát, například 10 x 15 cm. Princip programu je jednoduchý obrázky upravené uživatelem program ukládá, aniž by znovu prováděl jejich kompresi, takže nedochází ke ztrátě kvality, jak je tomu u jiných programů pro úpravu obrázků.
Download: http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/ (JPEGCROPS0.7.4B.EXE, 790 KB) a Cena: zdarma0281