Hlavní navigace

Freedom Force vs. The 3rd Reich

6. 7. 2005

Sdílet

Pokračování vynikající směsice strategie a RPG Freedom Force nedopadlo zrovna podle našich představ. Pokud mu však přijdete na chuť, budete královsky odměněni a skvěle si to užijete.

V minulém čísle GameStaru jste nahlédli do lákavého komiksového světa strategického RPG Freedom Force vs. The 3rd Reich a nyní vám nabízíme podrobnou recenzi, ve které se dozvíte o všech kladech a záporech, jež s sebou řádění superhrdinů přináší. Přestože jsme se chystaného pokračování vynikajícího Freedom Force od Irrational Games už nemohli dočkat, autoři nás trochu nemile překvapili.



Původní Freedom Force se objevil v březnu 2002 a nabídl neotřelou dávku RPG a strategie v originálním komiksovém prostředí. Superhrdinové z celého světa vytvořili tým Freedom Force a postavili se neřádům posilněným energií X a bažícím po ovládnutí všeho živého. Hra zaujala především svým originálním zpracováním, obohaceným o lákavé prvky RPG. Nyní však autoři rozlévají v podstatě stejnou kávu, poněkud však zvětralou a již ne tak sladkou jako před lety. Je sice podávána s chutnou oplatkou, ale té se bohužel brzy přejíte.



Další trable na obzoru

Freedom Force vs. The 3rd Reich navazuje na události předchozí hry a začíná povedeným tutoriálem, v němž přivyknete jednoduchému ovládání. Pokud jste hráli první díl, budete se cítit jako ryba ve vodě – interface je v podstatě stejný a nemusíte se učit novým příkazům. Brzy zjistíte, že známé město Patriot City ohrožují další neřádi, s nimiž se musíte co nejrychleji vypořádat. Vrátil se stařeček Nuclear Winter ve společnosti na koštěti létající Red Oktober, nekalé plány spřádá Time Master a poněkud překvapivě se objevuje Blitzkrieg, jenž paroduje Hitlera a s využitím všemocné energie X ovlivňuje průběh druhé světové války. Na pomoc mu přilétá obézní italský pěvec Fortissimo a nechybí ani Japonec Red Sun. Překvapí vás rovněž nová mistryně v ovládání toku času – krásná a nebezpečná Entropy.

Příběh hry je poměrně zajímavý, i když zdaleka nepatří k nejlepším. Popravdě řečeno, již od začátku je jasné, jakým směrem se záchranné akce Freedom Force budou ubírat. To ovšem nic nemění na tom, že se v průběhu celé singleplayerové kampaně budete docela obstojně bavit. Než projdete celkem třiadvacet více či méně rozsáhlých misí, strávíte u milovaného stroje něco kolem patnácti hodin. A to není vše! Vývojářům tentokrát nedýchal na krk žádný zlý vydavatel, takže je jejich nový počin obdařen i propracovaným multiplayerem a povedeným skirmishem nazvaným Rumble Room. Pokud vás tedy nový Freedom Force osloví, můžete si superhrdinské řádění prodloužit měřením sil s ostatními hráči. Multiplayer nabízí úctyhodné množství módů (např. jeden příběhový), které vás jistě dostatečně zabaví. Také si sami můžete modifikovat herní postavy nebo si vytvářet vlastní kousky.



Jak se to hraje?

Samotná hra pak jede v již zaběhnutých kolejích. Do jednotlivých misí půjdete s maximálním počtem čtyř superhrdinů, které si většinou zvolíte sami. Boj proti neřádům všech tvarů a velikostí probíhá stejně jako v původní hře v reálném čase s možností libovolného zastavení a rozdání příkazů. Za úspěšné splnění všech hlavních i vedlejších úkolů budete odměňováni body prestiže, které po dokončení jednotlivých misí využijete k nabrání nových bratrů a sester ve zbrani. Prestiž však můžete velice jednoduše ztratit, pokud se v žáru bitev necháte příliš unést, povraždíte nevinné lidičky a polovina města lehne popelem. Proto byste si měli dávat velký pozor, kde a jak použijete síly hromadného ničení. Kromě bodů prestiže ale získáte i zkušenostní body, které vám naopak poslouží k vylepšování postav. Pořídíte nové vlastnosti (schopnost létat či skákat, odolnost proti mentálnímu nátlaku, hbitost atd.) a naučíte se další schopnosti, z nichž většinu povýšíte až na pátý level.

Malým zklamáním je, že superhrdinové, kteří nejdou do boje a přímo se misí nezúčastní, získávají také zkušenostní body, i když samozřejmě v omezené míře. Pokud by tento růst autoři striktně omezili na hráčovy favority, opakované hraní by bylo mnohem atraktivnější. Takhle v průběhu celé kampaně pracujete se starými známými hrdiny a jejich schopnostmi, které doplňuje pouze šest nových přírůstků: záhrobní Tombstone, okřídlený Sky King, švindlíř Blackjack, šermířka Tricolour, na koberci létající Green Genie a aztécký Quetzalcoatl. Zajímavým zpestřením je možnost řízení tanku nebo schopnost prvně zmiňovaného hrdiny ovládat spoustu nepřátel, a využívat tak jejich všemožných schopností.



Hlavně pro komiksové fanoušky

Freedom Force vs. The 3rd Reich má zkrátka své dobré i špatné stránky. Vzhledem k tomu, že se vývojáři z Irrational Games bránili větším změnám, nedočkáte se například ani mapky, která by v mnoha misích rozhodně přišla vhod. Nepotěší ani kamera, která je bohužel naprosto příšerná. Chcete-li mít přehled o situaci na mapě, využijete výhradně nejvzdálenější pohled. Jakmile se totiž trochu přiblížíte, kamera se nechutně sklopí a veškerá přehlednost je v pánu. Na druhou stranu však musíme pochválit povedené grafické zpracování, které nadchne převážně čtenáře klasických amerických komiksů. Hra běží na novém Gamebryo enginu, jenž rozradostní svižností a působivými grafickými efekty, které jsou s běsněním superhrdinů neodmyslitelně spjaty. Během hry se dostanete do mnoha různých prostředí. Proběhnete se po známém Patriot City, podíváte se na Kubu, navštívíte pozměněné město Port Blitzkrieg a vezmete útokem i interiéry – třeba jeskynní doupě Red Oktober nebo Blitzkriegovu pevnost.

Výrazným zlepšením prošel model poškození, který tentokrát umožňuje rozpoutat hotové peklo. Budovy se rozpadávají na kusy a v podstatě vše v okolí můžete zničit, rozbít na malé kousíčky, nechat vybuchnout nebo popadnout a mrštit po nepříteli. Hardcore záležitostí je rozhodně superhrdinský humor, upjatý dabing a přehnaná gesta. Zatímco komiksový fanoušek zde najde pravé ořechové, ostatní jen znechuceně zakroutí hlavami a co nejrychleji se vrhnou do boje. Freedom Force vs. The 3rd Reich si jistě najde dostatek nadšených příznivců, kteří na hru nedají dopustit. Spousta hráčů jej však co nejrychleji zkonzumuje a již se k němu nikdy nevrátí. A zbytek ho díky vyhraněnému stylu bohužel neskousne vůbec. Jak se líbí vám?




CS24


Výrobce: Irrational Games

Vydavatel: Digital Jesters

Distributor v ČR: není známo

Cena: není známo

Lokalizace: není známo

Internet: http://www.freedomforcegame.com
Multiplayer: ano
Minimum: CPU 733 MHz, 128 MB RAM, HDD 700 MB, 3D karta 32 MB
Doporučujeme: CPU 1,8 GHz, 256 MB RAM, HDD 700 MB, 3D karta 128 MB
Verdikt: Skvělý mix RPG a strategie s nemalými nároky na hráče. Pokud mu přijdete na chuť, budete královsky odměněni.

Hodnocení: 75 %

Autor článku