Hlavní navigace

Freeware programy, které by vám neměly chybět

14. 5. 2009

Sdílet

Máme pro vás další dávku opravdu hodnotných programů zdarma, které byste neměli minout. Chcete se zbavit DRM ochrany, vypalovat média, šetřit papír a toner, nebo zachraňovat data? Žádný problém!

Freeware programy, které by vám neměly chybět

 

Za kvalitní programy skutečně není nutné platit horentní sumy. Existují dokonce i případy, kdy freeware software zvládne danou práci lépe než komerční program. Pravidelně pro vás sledujeme freewarovou scénu a upozorňujeme na kousky, které byste za žádných okolností neměli minout, za cenovku 0 Kč totiž nabízejí až nebývalou přidanou hodnotu. Tento měsíc nás zaujal například Ccleaner - žádný jiný software nedokáže vyčistit pevný disk tak cíleně a důsledně. CCcleaner nevyčistí pouze pozůstatky dat z operačních systémů a browserů, ale také dalších aplikací, jako například Office, Nero, Flash nebo Google Earth. Z klasických programů jsme vybrali 7-Zip.

Řada lidí má dnes problémy s hudbou, která je opatřena DRM (Digital Rights Management) ochranou proti kopírování. Taková hudba se dá - i když si jí pořídíte legálně - přehrát pouze se speciálním software a často jen na určitých MP3 přehrávačích. I tady máme snadnou pomoc. Prográmek iTurns data modifikuje tak, že se ochrana ztratí. Hodně se nám tentokrát líbil také internetový prohlížeč Safari od Apple. Přesvědčil nás vysokým výkonem a získal si nás pěkným grafickým rozhraním.

 

Ccleaner

Pomocí tohoto programu se postaráte o pořádek v systému. Je opravdu důkladný a nabízí slušnou škálu nastavení. Hodí se také podívat na seznam automaticky se spouštějících aplikací.

Download: www.ccleaner.com
Windows: 98/ME, 2000, XP, Vista

Ccleaner maže stopy, které na pevném disku počítače zůstávají po surfování po internetu s aplikacemi jako Internet Explorer nebo Mozilla Firefox. Program dokáže vymazat také různé změny, jež jsou způsobeny otevřením některých dokumentů. Mimoto dělá pořádek v registrech a stará se tak o trvale vysoký výkon systému. V kategorii „Extra" si můžete pročistit nepříliš oblíbené automaticky se spouštějící aplikace. Aby toho nebylo málo, program disponuje deinstalační rutinou, díky níž bezpečně odstraníte jakýkoliv přebytečný program.

 

CD Recovery Toolbox Free 1.1.10.0

Tento program pomáhá v nouzi - díky němu se dají s poměrně vysokou úspěšností zachránit data z poškozených médií.

Download: www.oemailrecovery.com
Windows: 98/ME, 2000, XP, Vista

CD Recovery Toolbox dokáže pomoci při poškození CD nebo DVD disků, a to tak, že z nich v mnoha případech umí vytáhnout "ztracená" data. Týká se to jak poškrábaných, tak špatně vypálených datových nosičů. Anglicky hovořící program podporuje prakticky veškeré typy médií od CD až po Blu-ray disky. Kolik toho Recovery Toolbox dokáže zachránit, to záleží zejména na stupni a druhu poškození. Po prvním načtení ukáže program všechna data, která se dají ještě rekonstruovat. Poté už jen zvolíte, která z nich se mají obnovit.

 

Clever Print 2009 Free

Díky programu Clever Print ušetříte při tisku dokumentů, a to jak na papíru, tak barvě. Některé funkce jsou ale trvale k dispozici až po zakoupení programu

Download: www.abelssoft.net
Windows: 2000, XP, Vista

Velice šikovný program Clever Print pomáhá při úspoře inkousu, toneru a papíru v tiskárnách. Aplikace umí tisknout více stránek ve zmenšené podobě na jeden list. Strany lzeseřadit do nejrůznějšího pořadí, program také umí opatřit dokumenty vodoznaky a logy. Na přání dokáže Clever Print vytvořit PDF data a uložit je jako grafický dokument. Některé funkce jsou ovšem trvale dostupné až po zakoupení plné verze, která v přepočtu stojí asi tisíc korun.

 

Express Burn 4.24

Je jedno, zda se jedná o CD, DVD nebo Blu-ray, Express Burn zapíše data na jakékoliv médium. S programem se dá operovat jednoduše pomocí Drag and Drop funkce.

Download: www.nch.com.au/burn
Windows: 98/ME, 2000, XP, Vista

Kdo vypaluje data na CD, DVD, HD-DVD nebo Blu-ray disky, nepotřebuje žádný velký vypalovací balík typu Nero nebo Win. V podstatě plně postačí malý program Express Burn, který dokáže vypalovat jak data, tak hudbu. Navíc je velice jednoduchý na ovládání. Myší přetáhnete kýžený obsah na aktuálně projektovaný disk a zapíšete jej. K tomu navíc dostanete šikovné aplikace na ripování a konvertování audiodat.

 

iTurns 2.0.4.1

Zbavte se otravné DRM ochrany. Tento program konvertuje hudbu do klasického MP3 formátu, který už bude DRM zbaven. Zpoplatněná verze podporuje také další formáty.

Download: www.dvdnextcopyiturns.com
Windows: 98/ME, 2000, XP, Vista

Program iTurns provede zcela legální operaci tím, že hudbu překonvertuje na MP3 soubory bez ochrany. Potom lze hudbu přehrát v libovolném přehrávači či počítači. Bezplatná verze podporuje pouze MP3, zpoplatněná potom také MP4, OGG, AAC a WMA. Přijde zhruba na 700 Kč.

 

Safari 4.2.8 Beta

Pokud hledáte alternativu k Internet Exploreru a dalším internetovým prohlížečům, možná by vás mohl zajímat browser přímo od Apple. Je rychlý, přehledný a pěkný.

Download: www.apple.com/safari
Windows: XP, Vista

CS24

Kromě Firefoxu, Opery nebo Chrome je tu další vyzyvatel dominantního Internet Exploreru. Internetový prohlížeč od Apple - Safari - bývá často nespravedlivě přehlížen, ačkoliv je ve skutečnosti velmi rychlý. Především potom  jeho čtvrtá verze, byť v betaverzi, nás o tom velmi silně přesvědčuje. Prohlížeč reaguje opravdu rychle a například při zpracovávání Javascriptu je dokonce ze všech nejrychlejší. Vizuálně založené jedince zase potěší funkce Coverflow, známá z iTunes. Namísto scrollování linky se může uživatel pohybovat v pěkných náhledech.