Hlavní navigace

FSC Esprimo Mobile U9200

1. 9. 2008

Sdílet

Malý pomocník do kanceláře Trend malých, lehkých a navíc cenově dostupných notebooků se nevyhýbá ani zna...


Malý pomocník do kanceláře



Trend malých, lehkých a navíc cenově dostupných notebooků se nevyhýbá ani značkovým počítačům. Navíc s nabídkou těchto zařízení se přímo roztrhl pytel. Jasným důkazem je také ESPRIMO Mobile U9200, které nabízí minimální rozměry, stejně jako váhu, a cena je na přijatelné úrovni. Navíc se jedná o značkový notebook, a to se počítá. Zdá se, že éra lehkých notebooků za ceny kolem 40–50 tisíc Kč prostě končí. Ač například tyto notebooky zpravidla nabízejí odolné šasi z titanových slitin a o něco vyšší výkon, nemohou přesto soupeřit s notebooky se stejnou váhou a poloviční cenou.
U notebooků řady Esprimo jsme si už zvykli na poměrně konzervativní design. Koneckonců tyto notebooky míří hlavně do firemního prostředí, takže nejrůznější designové úlety zde nejsou ani žádoucí. Proti provedení notebooku nemáme výhrad. Strohý design je účelový a kompaktní, a to je praktické. Potěšilo i relativně pevné víko displeje, poskytující dostatečnou ochranu.
Speciálních ovládacích prvků bylo výrobcem naděleno jen nezbytné minimum. Uživatel má k dispozici vlastně jen dvě dedikovaná tlačítka. Jedno pro zapnutí/vypnutí ESPRIMA, druhé pro aktivaci Wi-Fi. V tomto směru se ESPRIMO nemělo bát a ukázat více. Klávesnice nabízí velmi příjemný chod a odezvu, takže zadávání i delších textů je bez problémů. I přes malé rozměry ESPRIMA si drží klávesnice fullsize rozsah. Obětí minimalizace se stal hlavně Enter, který je ovšem stále dost velký, a kurzorové a přilehlé klávesy (Ctrl, Windows), které jsou skutečně malé. Notebook není osazen etalonem v oblasti mobilních procesorů, ale přesto je Core 2 Duo (resp. Sada Centrino) na 2,2 GHz slušná volba, která zajistí dostatečný výkon i pro multimédia. Příjemným překvapením byly reálné testy, ve kterých notebook ve srovnání s notebooky se stejným CPU dosahoval o něco lepších výsledků, což majitele samozřejmě potěší. V případě aplikačního testu Cinebench to byl náskok v multicore testu o 179 bodů. U DVD Shrinku pak rozdíl v enkodování činil prakticky celou minutu, což není zanedbatelné. O grafickou stránku věci se stará čipset Intelu, který tak notebook předurčuje pro kancelářskou práci, což je v souladu s jeho určením. Více od něj čekat v tomto směru nemůžete.
Po stránce konektivity nabízí notebook Bluetooth a Wi-Fi standardů 802.11a/g/n. ESPRIMO má k dispozici následující porty: 3× USB, audio in/out, VGA, S-Video, a přípojku k ethernetu a modemu. To je bohužel vše. Nechybí ovšem slot ExpressCard (PCIe) a čtečka karet (SD, MS). Notebook se v průběhu výkonových testů prakticky ani nezahřál, což je důsledek hlučnějšího, nicméně velmi efektivního chlazení. S notebookem tak není problém skutečně pracovat ani na nohách, což nebývá vždy zvykem. 8 0500/TJi o
Pokud hledáte snadno přenosný a cenově dostupný notebook, FSC ESPRIMO Mobile U9200 může být zajímavou volbou. Jedná se o značkový notebook a tedy o odpovídající kvalitu. Potěší relativně výkonné CPU, omezením je tak zejména grafická část. Ale při práci na ESPRIMO Unreal Tournament 3 asi hrát nebudete.

Fujitsu Siemens ESPRIMO Mobile U9200

CPU Intel Core 2 Duo T7500 2,2 Ghz, 4 MB cache, FSB 800 MHz
Windows Vista Business
čipová sada Intel GM965
2 048 MB DDR2
Intel GM965
Grafika: X3100
HDD 160 GB
12,1" WXGA, 1 280 × 800
Váha 1 800?g
Intel Wireless WiFi Link 4965AGN
Záruka: 2 roky
? rozměry a váha, cena, výkon CPU
? slabší výkon v 3D
Cena vč. DPH: 21 940?Kč
Poskytl: Fujitsu-Siemens, www.fujitsu-siemens.cz