Hlavní navigace

Fujitsu vyvinulo novou technologii sledování pohybu očí

5. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Kheng Guan Toh - Fotolia.com
Nová technologie sledující odlesky v očních rohovkách by mohla usnadnit ovládání počítače a nabídnout ovládání počítače paralyzovaným osobám.

Fujitsu Laboratories, vývojová základna společnosti Fujitsu, vyvíjí relativně jednoduché a levné zařízení, které umožňuje ovládání počítače pohybem očí nebo pohledem. Bezkontaktní technologie skládající se z videokamery, světelných diod a řídící jednotky se pohodlně vejde pod displej počítače. Odborníci připravili i miniaturní modul, který lze vestavět v podstatě do libovolného displeje. Podrobnosti byly představeny před měsícem na veletrhu CEATEC v Japonsku.


Prozatím se nikomu nepodařilo zkombinovat vysokou kvalitu a spolehlivost s nízkou cenou. Dosavadní pokusy byly buď příliš nákladné, nebo nespolehlivé. Nové řešení využívá běžnou kameru a infračervené světlo. Důmyslný analytický software dokáže rozeznat aktuální polohu očních zorniček a zároveň sledovat jejich pohyb. Podle toho je potom možno ovládat stránkování nebo přibližování části obrazovky.

 

Fujitsu - ovládání zrakem
Metoda sledování odlesku rohovky, které používá diody LED k vysílání světla na hranici infračerveného spektra, sleduje odrazy tohoto světla v očích a nabízí neinvazivní a velmi přesnou techniku sledování jejich polohy a pohybu. Tato metoda nevyžaduje žádné speciální brýle – obraz oka zachytává vestavěná kamera. Řídící jednotka potom vypočítává nejpravděpodobnější polohy zorničky a současně přijímá i světlo z diod odražené od rohovky. Podle polohy zorničky a odrazu z rohovky lze určit aktuální odchylku středu zorničky od osy spojující oko s kamerou.

ICTS24

 

Řídící jednotka musí spolehlivě zvládnout dvě úlohy – správně rozeznat polohu středu zorničky a správně určit odraz světla z diody LED od rohovky. Výzkumníkům z Fujitsu se podařilo vyvinout dostatečně spolehlivý algoritmus, který bere v potaz i změny okolního osvětlení a s tím související změny průměru zorniček. Jakmile proběhne testovací fáze, chystá mateřská společnost zahájit sériovou výrobu, a to ještě během fiskálního roku 2012.