Hlavní navigace

Full Spectrum Warrior

22. 5. 2004

Sdílet

Nová taktická akce Full Spectrum Warrior od Pandemic Studios vás zavede do fiktivního města na Středním východě, kde budete velet skupině amerických vojáků. Těšte se na realistické zpracování a vynikající audiovizuální kabátek.

Taktických akcí v poslední době neustále přibývá, a pokud jde o vývojářský tým Pandemic Studios, má pro fanoušky tohoto stále oblíbenějšího herního žánru malé překvapení. Chystaná novinka Full Spectrum Warrior se na první pohled tváří velice lákavě a ještě zajímavější je její historie.



Vývoj Full Spectrum Warrior odstartoval zhruba před třemi lety a na počátku se od své nynější podoby v mnohém lišil. Projekt byl vytvářen na zakázku pro americkou armádu a v dnešní době již slouží k vojenskému výcviku. Tím však jeho příběh nekončí, jelikož se autoři rozhodli využít velkého potenciálu a předělat výukovou simulaci na komerční záležitost. Díky tomu se můžete těšit na netradiční přístup a vskutku realistické pojetí. Na rozdíl od většiny ostatních taktických akcí zde nebudete přímo ovládat jednotlivé vojáky, nýbrž převezmete roli seržanta velícího dvěma čtyřčlenným týmům lehké pěchoty. Samotná akce je tak silně ovlivněna strategickými prvky, a pokud byste ke hře přistupovali jako k obyčejným střílečkám, pravděpodobně byste nesplnili ani první misi. Full Spectrum Warrior na první pohled vypadá jako titul pro úzkou skupinu nadšenců, ale z tohoto omylu vás vyvedou detailní tréninkové mise a intuitivní ovládání.



Děj Full Spectrum Warrior se odehrává ve fiktivním městě blíže neurčeného státu na Středním východě, kde se po krvavém převratu ujala vlády skupina lidí bojujících proti západnímu režimu a usilujících o etnickou čistku. NATO musí do čela státu vrátit legitimní vládu, a tak do postižené oblasti vysílá tým vojáků pod vaším vedením. Singleplayerová kampaň je rozdělená do šesti kapitol, v nichž postupně získáte kontrolu nad celým městem. Nebudete však ovládat speciálně vycvičené komando jako v ostatních hrách tohoto typu. Autoři vám totiž chtějí přiblížit každodenní život lehké pěchoty v terénu, čemuž podřizují ostatní prvky. Vzhledem k realistickému pojetí se rovněž nesetkáte s různě vycvičenými nepřáteli – ostatně proč také, když polovinu vašich svěřenců může bez problémů pozabíjet i zfanatizovaný holobrádek s obyčejným samopalem. Stejně jako on také američtí vojáci nevydrží několik zásahů jako v klasických akčních titulech, a tak se budete muset chovat velice opatrně. Brzy zjistíte, jak fatální následky může mít jedno špatné rozhodnutí. Válka zkrátka není žádná sranda, a jestli budete chtít přežít, musíte se naučit správně využívat různých speciálních taktik a útočných či obranných formací.



Realistickému zaměření hry odpovídá i vybavení vojáků, kteří si s sebou ponesou skutečné zbraně a výbavu současných amerických pěšáků. Zapomeňte na ukazatel zdraví a podobné zažité standardy – ve Full Spectrum Warrior poznáte stav svých svěřenců z jejich chování a klasickým „health barem“ budou ozdobeny pouze zničitelné objekty, jako třeba auta. Abyste v boji proti pokročilé umělé inteligenci měli vůbec šanci, budete mít k dispozici například kompas a různé ukazatele vyhodnocující aktuální situaci, přičemž zelená barva bude značit dokonalé krytí a červená nebezpečné odhalení. Již tak vyhrocenou situaci vám bude dále znepříjemňovat i tzv. fog of war. Pokud ovšem v misi selžete, netřeba zoufat. Její průběh se bude automaticky nahrávat, a vy tak budete mít následně možnost poučit se ze svých chyb. Nutno podotknout, že do záznamu můžete kdykoliv vstoupit a pokračovat ve hře, a pakliže budete chtít pomoc od zkušenějších hráčů, video jim jednoduše pošlete po internetu.
Full Spectrum Warrior poběží na vlastním enginu a vývojáři z Pandemic Studios se chlubí vysoce detailními texturami, efekty, modely i animacemi postav. Po celou dobu hraní se budete pohybovat v pobořeném městském prostředí, kde všechny zdemolované objekty využijete ku vlastnímu prospěchu. Díky detailnímu zpracování okolí se můžete těšit i na takové speciality, jako je zjišťování směru a síly větru podle poletujících novinových stránek a hustého kouře. Pokud tedy holdujete taktickým akcím, nejspíš s Full Spectrum Warrior nešlápnete vedle, a když se na vás usměje štěstí, dočkáte se i (na PC zatím nejisté) podpory multiplayeru.

Autor článku