Hlavní navigace

Fusion-io - pevný disk jako karta

7. 10. 2007

Sdílet

Myslíte si, že pevné disky musí být pouze zařízení připojitelná přes IDE nebo SATA? Pak vás oznámený disk od Fusion-io přesvěčí o opaku. Jedná se totiž o disk určený do PCI Express 4x slotu.

CS24

Hned na začátku se pokusíme vysvětlit, oč vlastně jde. 99% dnes prodávaných disků vypadá tak, že v sobě mají magnetické plotny, které se otáčejí vysokou rychlostí a „po nich“ jezdí hlavy a buď na disk zapisují (mění elektromagnetické pole v dané oblasti) nebo z něj čtou (zjišťují, jak je daná oblast zmagnetována). Takovýto pevný disk má tedy mnoho pohyblivých součástí, které se mohou porouchat. Jejich výhodou je pak vysoká kapacita a velmi nízká cena.


Na trhu se však vyskytují i takzvané solid state drive nebo disk (SSD). Tyto disky fungují obdobně jako přenosné flash disky, ale mají větší rychlost a větší kapacity. V solid state discích jsou tedy vedle sebe naskládané flash paměti o vysoké rychlosti a vysoké kapacitě. Takovýto disk je pak rychlejší a spolehlivější než klasické disky s plotnami (nejsou v něm totiž žádné pohyblivé části, které by jej brzdily), ale jeho nevýhodou je cena a většinou i nižší kapacita. Avšak i takovéto disky se zatím prodávají pouze jako samotné jednotky pro připojení přes rozhraní SATA.

Do absolutního extrému se rozhodla jít společnost Fusion-io a tento týden oznámila, že vydá novou řadu pevných disků, které však budou určené do rozhraní PCI Express 4x. Jak bude takový disk vypadat si můžete prohlédnou na fotce. Jednoduše se bude jednat o PCB osázené flash pamětmi.

Nové disky se mají chovat úplně stejně jako klasické pevné disky jen s jediným rozdílem. Aspirují na ohodnocení nejrychlejší disk všech dob. Rychlost čtení má u tohoto mazlíčka být až 800MB/s (běžné pevné disky mají sotva 80MB/s), rychlost zápisu pak 600MB/s (oproti 60MB/s u běžného disku)!

Že se jedná o neuvěřitelná čísla? Ano, máte pravdu. Zbývá jen doufat, že výrobce nelže a rychlosti v reálu nebudou podstatně nižší, ale přiznejme si, že i 200MB/s při zápisu by způsobilo malou revoluci ve způsobu uchování dat. Vždyť klasické pevné disky jsou s námi již od poloviny 80. let minulého století a je potřeba najít něco výkonnějšího.

Nové disky mají být plně kompatibilní s operačními systémy Windows XP a Vista a s některými verzemi Linuxu. Běžně dostupné na trhu mají být začátkem příštího roku a dodávat se mají ve velikostech od 40 do 640GB.

Bohužel cena bude stejně šílená jako výkon. Za 40GB verzi si připravte přibližně 24 000 Kč bez DPH, za největší, 640 GB verzi, pak neuvěřitelných 384 000Kč bez DPH (s DPH téměř půl milionu).

Zbývá jen doufat, že disky budou dostupné i na našem trhu a i k nám se dostane alespoň 40GB verze na testy.

- - Tomáš Šulc