Hlavní navigace

Galerie nejlepších hackerů historie - 1. díl

29. 10. 2008

Sdílet

V naší galerii se seznámíte nejen s velikány ze světa hackerů, ale dozvíte se také zajímavé příběhy phreakerů a notorických zasilatelů nevyžádaných mailů.

Čtenáři www.pcworld.cz se mohou těšit na nový seriál, který budeme na našem webu zveřejňovat v průběhu následujících dnů. Zaměříme se v něm na zajímavé příběhy hackerů, phreakerů a spammerů, kteří se svými činy nesmazatelně zapsali do historie. Jaké typy hackerů rozlišujeme? A kdo jsou jejich nejslavnější představitelé? Víte, kdo byl tzv. „102. volající“, jakou techniku používal „hráč na píšťalku“ a odkud pochází první internetový červ? Navštivte naši galerii top hackerů a spammerů a ponořte se spolu s námi do příběhů, jež někdy vzbuzují respekt, jindy závist a někdy dokonce i úsměv.


Hráč na píšťalku

John T. Draper, lépe známý pod pseudonymem Captain Crunch, je jedním z nejznámějších hackerů a phreakerů 60. a 70. let minulého století. Za svou popularitu vděčí hračce-píštalce, která byla jako reklamní akce přiložena v každém balení cornflaků Cap’n Crunch. Přišel na to, že přelepením určitých dírek na píšťalce může dosáhnout frekvenčního tónu o hodnotě přesně 2600 Hz. Tuto frekvenci používala společnost AT&T k propojení meziměstských hovorů a to tak, že tón dával znamení ústředně, že meziměstská linka je připravena k propojení. Když Draper zapískal tento tón do telefonního sluchátka, byl schopen ovlivňovat průběh telefonátů. Jeho metoda – telephone-phreaking – byla zdokonalena a vedla nakonec k ucelenému pojmu Blue-Boxing.



Tato podoba phreakingu se rychle rozšířila a dokonce i organizovaný zločin, jako je třeba mafie, se na tuto Draperovu vymoženost zaměřil. V roce 1971 byl Draper odhalen, přičemž k tomu pomohl i článek jménem Secrets of the Little Blue Box od Rona Rosenbauma v americkém časopise Esquire Magazine. Rosenbaum dal Draperovi možnost se k problémuvyjádřit, avšak jeho vlastní obhajoba nebyla právě věrohodná: „Já to nedělám. Už to vůbec nedělám…no a jestli to dělám…, tak pouze kvůli jednomu jedinému důvodu. Rád se dozvídám nové informace o systémech. A telefonní společnost je systém. Počítač je systém, rozumíte mi? Pokud tedy dělám to, co dělám, dělám to jen proto, abych prozkoumal systém. Počítače, systémy, to je moje láska. Telefonní společnost není přece nic víc, než pouhý počítač!“



V roce 1971 byl Captain Crunch poprvé zatčen, skamarádil se ale zároveň se Stevem Jobsem a Stevem Wozniakem. Mimo jiné během doby strávené ve vazbě programoval pro Apple II svůj první nástroj pro zpracování textu – Easy Writer. Kolem Drapera koluje ještě pár velmi zajímavých historek. On sám tvrdí, že jednou zvedl pevnou linku a za pomocí své píšťalky se nechal přepojit do Japonska, Ruska a Anglie. Jednou prý nastavil svůj telefonát tak, aby byl přepojen přes tucty linek ve světě a konečné číslo bylo číslo telefonu vedle něj. Po pár vteřinách telefon vedle něj opravdu zazvonil a on s poměrně velkým zpožděním slyšel svůj hlas.



A za opravdovou třešničku na svém telefonním dortu považuje to, že se mu podle jeho slov spolu s jedním kamarádem podařilo dovolat přímo do Bílého domu a mluvit s někým, kdo zněl jako Richard Nixon. Přestože byli oba velmi překvapeni, jeho kamarád pohotově prohlásil: „V Los Angeles je dnes velký nedostatek toaletního papíru!“.

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie1

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie2

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie3

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie4

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie5

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie7

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie8

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie9

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie10

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie11

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie12

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie13

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie14

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie15

- - Michal Brzobohatý

Byl pro vás článek přínosný?