Hlavní navigace

Galerie nejlepších hackerů historie - 11. díl

20. 11. 2008

Sdílet

V naší galerii se nesetkáte jen s velikány ze světa hackerů, ale seznámíte se také se zajímavými příběhy phreakerů a notorických zasilatelů nevyžádaných emailů.

Kevin Lee Poulsen, alias Dark Dante, se již v mladém věku zabýval Phreakingem, manipulováním telefonátů prostřednictvím zvukových signálů. Během svého života provedl nejedno slavné nabourání do systému, proto není divu, že se pro své činy stal tak slovutným, že o něm byla napsána i kniha jménem The Watchman: The Twisted Life and Crimes of Serial Hacker Kevin Poulsen, jež se poměrně dobře prodává.




Jako teenager se Poulsen ztotožňoval s počítačovými hrdiny, a možná právě to ho později vedlo ke snahám ovládnout všechno možné. Kevina ale jako jednoho z mála hackerů ve svém životě více fascinovaly telefony než počítače. Nicméně i s počítačem uměl jako málokdo. V publikované knize se autor poměrně dost věnuje jeho mládí, a to z toho důvodu, že to byla doba, kdy začal objevovat právě svoji vášeň pro telefon, která přerostla v několik násilných činů. Aby získal hesla a informace o zapojení do sítě, vkrádal se do telefonních ústředen. Dokázal získat přístup k počítačům firmy Pac Bell, což byla jedna z největších a nejlépe zabezpečených telefonních společností v USA. Následně mu nedělá problémy pronikat bezpečnostními systémy této telefonní společnosti, napojuje se na telefonní ústředny, odposlouchává a přesměrovává hovory. Ne nadarmo ho někteří považují za génia. I když jeho činnost byla trestná, nemohl být díky svému věku (17 let) potrestán. V 18 letech se mu v roce 1983 podařilo zmocnit se celé globální počítačové sítě Arpanet. Kromě toho se také naboural do sítě armády a FBI.

V jednu dobu vypadalo, že ze svých klukovin vyrostl a s trestnou činností skončil. Začal totiž pracovat ve firmě SRI a měl kolem sebe tu nejmodernější technologii, která ho plně uspokojovala. Netrvalo ale dlouho a tento luxus ho omrzel. Zakázané ovoce ho lákalo nejvíce, touha po ovládnutí světa mu nedává spát. A tak se opět začal bavit odposlechy FBI a snaží se být jakýmsi hlídačem, který upozorňuje ostatní hackery před hrozícím nebezpečím ze strany policie.


Začátkem 90. let si chtěl Dark Dante dopřát trochu povyražení a projíždět cizími kraji ve sportovním Porsche. Proč k tomu nevyužít svých schopností? Tato přání si vyplnil díky konkrétním manipulacím telefonních zařízení a rádiových stanic. Bezesporu nejznámějším je jeho kousek z roku 1991, kdy rádiová stanice KIIS-FM v Los Angeles vyhlásila soutěž o Porsche 944S2 a vyhrát měl ten, kdo zavolá jako 102. v pořadí. Již dříve, když tato stanice vyhlašovala soutěže, vyhrával 102. volající a přirozeně byli Kevin a jeho přátelé Ronald Austin a Justin Peterson nejčastějšími 102. volajícími a vyhráli například 20 tisíc dolarů či zájezdy na havajské ostrovy. A ani tentokrát, když se hrálo o Porsche, si nechtěl nechat Poulsen cenu ujít. Zmocnil se tedy městské telefonní sítě a vyhrál krásné auto. Radost z jízdy v rychlém voze byla ale brzy uťata, jelikož ještě týž rok přišla policie na jeho podvody. Takže místo dalších projížděk musel na 51 měsíců zaparkovat ve vězení a k tomu zaplatit tučné „parkovné“ 56 000 dolarů jako pokutu. To byl v té době nejdelší trest udělený za hacking či cracking. Celkově strávil Dark Dante pět let za mřížemi. Dnes se bývalý hacker zaobírá problematikou zabezpečení a je činný jako žurnalista známého serveru Wired News.


http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie1

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie2

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie3

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie4

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie5

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie7

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie8

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie9

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie10

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie11

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie12

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie13

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie14

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie15

- - Michal Brzobohatý

Byl pro vás článek přínosný?