Hlavní navigace

Galerie nejlepších hackerů historie - 12. díl

23. 11. 2008

Sdílet

V naší galerii se nesetkáte jen s velikány ze světa hackerů, ale seznámíte se také se zajímavými příběhy phreakerů a notorických zasilatelů nevyžádaných emailů..

Vladimír Leonidovich Levin se mezi hackery poněkud vyjímá. I když toho o něm svět moc neví (v porovnání s ostatními velkými hackery), je jedním z nejskloňovanějších lidí v této "branži". Provedl ve svém životě totiž pouze jednu velkou hackerskou akci, avšak ta, v uvozovkách řečeno, „stála za to“. Podařilo se mu totiž provést největší počítačovou loupež v historii.




Levin se narodil v roce 1971 a studoval biochemii na technologické univerzitě v Petrohradu. Po ukončení studií v roce 1994 získal on a jeho kumpáni přístupové kódy a hesla potřebná k tomu, aby vnikli do systému americké banky Citibank a obohatili se na její úkor. Během krátké doby se Levin 18x nalogoval do tohoto systému a postupně převedl 10,7 miliónů dolarů na několik účtů rozmístěných ve Spojených státech, Nizozemí, Finsku, Německu a Izraeli. Svou práci vykonával mimo domov, údajně na služebním počítači firmy AO Saturn, která také sídlila v Petrohradu. Pracoval ve večerních hodinách, čili v době, kdy byla v New Yorku špička, aby nebudil pozornost. První problém nastal, když si banka ve spolupráci s okradenými zákazníky všimla ztracených 400 000 dolarů. Kontaktovala proto FBI a ta zjistila, že se opravdu jedná o ilegální transfery. FBI pracovala velmi rychle, a i když museli čelit neochotě ruských úřadů spolupracovat, nakonec jej za pomocí Interpolu polapili. A to tak, že přinutili jeho komplice, aby jej pozvali do Londýna. Přímo na letišti byl zatčen.

Levin byl držen v Londýně a jeho právníci bojovali 30 měsíců proti jeho vydání do USA. Nakonec ale neuspěli a Levin obvinil jednoho ze svých právníků, že pracoval pro FBI. V roce 1997 byl tedy deportován do USA, kde byl následující rok odsouzen ke třem letům vězení a také k zaplacení pokuty 240 000 dolarů. Až na 400 000 dolarů z jedné z mnoha utajených transakcí, se podařilo bance získat všechny peníze nazpět.
Ani v tomto případě nebyl rozsudek pro Levina nijak zvlášť vysoký. I Kevin Mitnick dostal v roce 1995 za odcizení identit z 20 000 kreditních karet více. Levinovi ale nahrála skutečnost, že bezpečnostní systém Citibank byl křehký jako sádrokartonová zeď a nebylo tedy problémem do něj vniknout. Po tomto incidentu však banka investovala do zabezpečení tolik, že se následně nemohla žádná jiná banka chlubit takovým bezpečnostním systémem. Nikdo však již bance nevrátí, že z její klientely odešlo z důvodu obav před dalším útokem 20 nejlepších zákazníků.

V roce 2005 vydala skupina hackerů pod jménem ArkanoiD prohlášení, že Vladimír Levin není vůbec studovaným člověkem, že to byl tehdy pouze systémový administrátor, který by se nikdy nedokázal nabourat do Citibank. Skupina ArkanoiD tvrdí, že přišla na to, že onoho osudného systém oné banky je velmi narušený a několik týdnů jej zkoumali. Jelikož ale žádnou loupež neplánovali, prodali všechna získaná data, kódy a hesla Levinovi za 100 dolarů a ten se získaným materiálem naložil tak, jak bylo uvedeno výše.


http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie1

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie2

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie3

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie4

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie5

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie7

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie8

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie9

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie10

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie11

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie12

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie13

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie14

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie15

- - Michal Brzobohatý

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku