Hlavní navigace

Galerie nejlepších hackerů historie - 14. díl

30. 11. 2008

Sdílet

V naší galerii se nesetkáte jen s velikány ze světa hackerů, ale seznámíte se také se zajímavými příběhy phreakerů a notorických zasilatelů nevyžádaných emailů.

V hackerských kruzích se rozlišuje mezi dobrými a špatnými činy. Ti, kteří mají v úmyslu činit zlo, jsou označováni jako „Black Hats“. Ti „dobří“ hackeři, mezi něž se řadí i Tsutomu Shimomura, se nazývají „White Hats“. Tsutomu dosáhl svého věhlasu díky pronásledování Kevina Mitnicka. Jednoho hezkého dne vnikl Kevin Mitnick do síťového systému Supercomputing Center v San Diegu. Jeho smůla však spočívala v tom, že tam pracoval právě Tsutomu Shimomura, jenž si povšiml nabourání a ztráty dat a pustil se do virtuálního stíhání. Tsutomovo hackerské nasazení vedlo nakonec k dopadení Condora.

Tsutomu se narodil roku 1964 významnému japonskému vědci jménem Osamu Shimomura, který je i držitelem Nobelovy ceny. Byl to takový věčný student fyziky. Pracoval jako asistent na nejedné univerzitě, kde se většinou zabýval informačními technologiemi a zabezpečním počítačů. Poté se jako výzkumný pracovník usadil na slavné University of California in San Diego a měl na starosti významné projekty, avšak nikdy nezískal žádný vysokoškolský titul. Začátkem 90. let zároveň spolupracoval s významnými americkými vládními agendami a velkými firmami jako konzultant ohledně zabezpečení systémů a hledání hackerů, kteří se nabourávají do jejich systémů.



Největší slávu mu přinesl čin z roku 1995, kdy pracoval v superpočítačovém centru v San Diegu a zjistil, že se do sítě, kterou spravoval, někdo naboural. A nebyl to jen tak někdo. Jednalo se o patrně nejslavnějšího hakcera historie - Kevina Mitnicka. Ten při osudném útoku na počítač jeho budoucího pronásledovatele využil tzv. „metodu spoofování IP adresy naslepo“. Mitnick nejdříve díky správnému odhadu IP adresy „důvěryhodného“ počítače získal přístup na jeden z terminálů na interní síti, kde byl zapojen také Shimomurův počítač, a odtud stejným způsobem získal přístup k datům svého velkého nepřítele. Mitnicka už v tu dobu 2 roky marně pronásledovala FBI a je dost možné, že by zůstal na svobodě i nadále, avšak chybu udělal, když se hloupě posmíval a urážel právě japonského počítačového experta Tsutomu Shimomuru, jenž si jeho dopadení vzal za věc osobní cti. Souboj se přenesl z klávesnice a myši i do reálného života. Ve spolupráci s FBI, která jej v rámci této kauzy platila, jej dopadl za pouhých 6 týdnů.

Příběh Shimomury obletěl celý svět a byl vnímán jako hrdina. Shimomura si dobře uvědomoval sílu svého příběhu, a tak se o tom rozhodl za pomoci novináře Johna Markoffa napsat knihu, jež nesla jméno Takedown. Neboť se kniha dobře prodávala, byl se stejným názvem natočen i film, který se v českém překladu jmenuje Nebezpečný kód.


http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie1

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie2

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie3

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie4

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie5

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie7

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie8

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie9

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie10

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie11

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie12

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie13

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie14

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie15

- - Michal Brzobohatý

Byl pro vás článek přínosný?