Hlavní navigace

Galerie nejlepších hackerů historie - 15. díl

3. 12. 2008

Sdílet

V naší galerii se nesetkáte jen s velikány ze světa hackerů, ale seznámíte se také se zajímavými příběhy phreakerů a notorických zasilatelů nevyžádaných emailů

Gary McKinnon by se dal zařadit mezi skupinu „Gray-Hat-Hacker“ a je více známý jako Solo. Měl patrně slabost pro UFO a jiné mimozemské formy života. Podle některých údajů totiž pronikal do počítačů amerického vojska, NASA, Pentagonu a mnoha dalších, důležitých organizací, aby získal informace o UFO. Můžete tomu věřit, nebo ne – nicméně tvrdil, že tam objevil mnoho indicií.

V letech 2001 a 2002 se tento nezaměstnaný britský občan, jenž dříve pracoval jako systémový administrátor, naboural do 97 vládních a vojenských počítačů USA označených nejvyšším stupněm utajení. Všechny tyto počítače spadaly pod národní obranu – ať už pod ministerstvo obrany, NASA, námořnictvo či vzdušené síly. Jeho čin byl pojat jako teroristický útok a byl označen za největší útok na vojenský počítačový systém. Proto Spojené státy mluví o McKinnonovi jako o nejnebezpečnějšímu hackerovi na světě.



McKinnon se hají, že nechtěl získávat žádné tajné informace, chtěl se pouze dozvědět, jaké informace shromažďuje USA o mimozemské civilizaci. Vyšetřovatelé ale tvrdí opak. Po určité době zveřejnili totiž důkazy, které jasně ukazují, že McKinnon netoužil po uvedených materiálech o UFO, jak sám tvrdí, ale naopak ve více než 2000 důležitých systémech smazal celkem 2 455 uživatelských účtů a také odstranil data z velkého počtu vojenských počítačů. Na toto tvrzení reagoval McKinnon tím, že v během svých útoků byl pod vlivem alkoholu a marihuany, a tak je možné, že způsobil nějaké škody, ale každopádně o nich neví. Když zjistila americká vláda, že se jim někdo nabourává do sítě, propadala panice, že se jedná o teroristický útok Al-Kaidy, jelikož jeho útoky probíhaly v období útoku na Světové obchodní centrum.

Gary McKinnon při jednom rozhovoru pro britská média poodkryl, jak se mu podařilo proniknout do vládních a vojenských počítačů USA. Údajně použil prostý skript napsaný v jazyce Perl, jenž měl za úkol hledat prázdná hesla. Z toho plyne, že v systémech podléhajících nejvyššímu stupni utajení byly počítače, které umožňovaly vytvořit a používat uživatelské účty v podstatě bez povinnosti zadání hesla. Aby jej nikdo nezpozoroval, ovládal vzdálený počítač v době, kdy jej v tu chvíli nikdo nepoužíval a nemohl jej tak odhalit. A kde udělal McKinnon stěžejní chybu, která ho prozradila? Podle jeho slov při jednom z průniků špatně vypočítal časový posun mezi místem, z kterého hackoval, a napadeným počítačem, a tak si neuvědomil, že na daném počítači pracuje jeho oprávněný uživatel.


Prokuratura Velké Británie neuvažovala, že by mu za jeho údajně největší vojenský hack historie udělil trest. Británii nijak nepoškodil a obvinění padala pouze ze strany různých amerických států. Později se ale do kauzy vložily i USA a usilovaly o jeho vydání do země. Dlouho se McKinnonovi a jeho právníkům dařilo, aby se tak nestalo, neboť USA neměly s Británií uzavřené smlouvy o vydání zločinců. Ta však byla podepsána v roce 2005 a padl první, prozatímní trest, který mu zakazoval pracovat s počítačem a připojit se na internet. Když už vypadalo, že bude vydán do Spojených států, odvolal se k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten však v srpnu 2008 jeho žádost zamítl, a proto nyní situace vypadá tak, že Gary opravdu bude do Ameriky deportován.

Celková způsobená škoda byla soudem vyčíslena na 700 000 dolarů. McKinnon byl obviněh hned z několika činů: získání práv správce systému, odesílání kódů, informací a rozkazů, vymazání asi 1300 uživatelských identifikací, vymazání klíčových systémových souborů, kopírování kódů obsahujících uživatelské kódy a šifrování hesel pro přístup k armádním počítačům.V nejhorším případě by si mohl odsedět až 70 let za mřížemi či zaplatit pokutu ve výši 1,75 milionu dolarů, ale očekává se, že se obžaloba spokojí s tříletým trestem, přičemž si dva roky bude moci odpykat doma ve Velké Británii.


http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie1

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie2

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie3

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie4

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie5

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie7

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie8

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie9

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie10

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie11

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie12

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie13

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie14

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie15

- - Michal Brzobohatý

Byl pro vás článek přínosný?