Hlavní navigace

Galerie nejlepších hackerů historie - 16. díl

13. 12. 2008

Sdílet

V naší galerii se nesetkáte jen s velikány ze světa hackerů, ale seznámíte se také se zajímavými příběhy phreakerů a notorických zasilatelů nevyžádaných emailů.

MafiaBoy


Od dob Kevina Mitnicka se na hackerské scéně neobjevil nikdo podobného formátu. Až o několik let později dal počítačovému světu o sobě vědět člověk, jenž se přezdíval MafiaBoy. A čím byl tak výjimečný? Nejen, že své útoky prováděl v 15 letech, ale jeho činy byly tak nebezpečné, že kvůli nim svolal tehdejší americký prezident Bill Clinton v Bílém domě schůzi s nejvýznamnějšími bezpečnostními experty USA.



Tohoto mladého hackera zná celý svět pouze pod přezdívkou MafiaBoy, jelikož v době dopadení v roce 2000 mu bylo pouze 15 let a kanadský zákon zakazuje zveřejnit jména nezletilých zločinců. Je až neskutečné, jak dlouho se jeho jméno dařilo držet pod pokličkou. Po několika letech se ale podařilo nekanadským reportérům vypátrat jméno jeho otce a jméno MafiaBoye bylo na světě – Michael Calce.

MafiaBoy začal s prvními útoky již v neuvěřitelných 9 letech. Tehdy spatřil na otcově stole CD firmy AOL, které podle jeho popisků zaručovalo neomezený přístup na internet, hraní online her a chatování, to vše po dobu 30 dnů. Jediné, co budoucímu hackerovi scházelo, byl modem. Chtěl ho za každou cenu získat, a tak jako každé dítě běžel za tátou, aby mu jeho přání splnil. Po několika týdnech jej dostal a jeho IT-kariéra mohla začít. Samozřejmě nejdřív začal s hrami a jejich stahováním. Pak ale chtěl vyzkoušet chatování, a tak od her úplně upustil. Nejvíce času trávil na seznamkách chatováním s ženami a tvářil se samozřejmě jako dospělý. A tehdy přišel první impuls, který z něj posléze udělal hackera. Začal totiž používat trochu ostřejší výrazy a byl následně správcem několikrát z místnosti vyhozen. To ho strašně pobouřilo a jediné, co chtěl, bylo, aby mohl taky lidi z místnosti vyhazovat. Viděl v tom totiž něco, co by jej činilo mocným.


Začal na internetu studovat, jak takové akce provést, stahoval jeden program za druhým a učil se s nimi pracovat. A učil se nesmírně rychle, proto netrvalo dlouho a pomocí různých aplikací začal pro své potěšení „vykopávat“ z místností první "chataře". Čím víc se jeho vědomosti prohlubovaly, tím víc si vážil tvůrců programů a aplikací, které využíval a chtěl se stát jedním z nich. Chtěl se stát hackerem.

První velký kousek přišel v roce 1999, kdy v Oregonu vyřadil z provozu server, který sloužil místní škole k zajištění připojení k internetu. V jeho neprospěch se hned do tohoto případu zapojila FBI, jelikož na serveru běžely i komerční aplikace. Poté si udělal zálusk na něco mnohem většího: Pokusil se shodit jeden z nejstabilnějších serverů, a sice Yahoo! Byl to neskutečný kousek, a tak nikoho nepřekvapilo, že i zde se začala FBI angažovat. Ta takové situace obecně řešila tak, že šla na fórum, kde se scházeli hackeři. A tam se jistý MafiaBoy vychloubal, že on daný útok spáchal. Nikdo mu nevěřil, a tak navrhl, ať mu dají ostatní tip na nějaký server, který má stejným způsobem vyřadit z provozu. A někdo nadhodil: „CNN a E-Trade!“ Nikdo nevěřil, že by se mu to mohlo podařit. Avšak za několik desítek minut se výrazně začal zpomalovat server CNN a další jeho webové stránky provozované po celém světě. Ráno byl mimo provoz, stejně jako server E-Trade. Nyní bylo jasné, že útoky provádí jistý MafiaBoy.

Útoky, které používal, se označují jako útoky DDoS (distributed denial of service). Jejich podstata spočívá v tom, že několik počítačů (řádově desítek až tisíců) připojených k internetu začnou vysílat velké množství požadavků na server, který následkem přetížení přestane fungovat. MafiaBoy tyto útoky prováděl z počítačových sítí amerických univerzit, které nebyly dostatečně zabezpečené, a tamní počítače zneužil ke svému útoku.

Ještě týž den, kdy dostal server CNN do stavu offline, zaútočil na další známé, komerční servery, jako například Buy.com, eBay.com Amazon.com či Dell.com, a výsledek byl totožný. Najednou začala média mluvit i o zhroucení celé ekonomiky, a tak exprezident USA, Bill Clinton, pozval do Bílého domu největší počítačové bezpečnostní experty, aby se s nimi o této situaci poradil. Operace dostala jméno Claymore a úkolem bylo dopadnout hackera, jenž si říkal MafiaBoy.


Informátor FBI dokázal zpětně vystopovat, že útoky přicházejí až z Montrealu v kanadském Quebecu. Neměli ale potřebné důkazy, proto dostala FBI a kanadská policie povolení k odposlechům, a pomocí nich a sledování packetů, které MafiaBoy odesílal, jej identifikovali a našli. 15.4.2000 se v noci díval u svého kamaráda na film, když mu zazvonil telefon a v něm mu jeho táta řekl pouze: „Už jsou tady“. Michaelovi bylo jasné, o co jde, a že je konec. Věděl, že je sledován a byla pouze otázka času, kdy si pro něj strážci zákona přijdou. Po 3 měsících odposlouchávání byl Michael Calce dopaden.

MafiaBoy byl obžalován za 64 přestupků, z toho 10 z nich bylo za odstavení serverů a 54 bylo za průnik do univerzitních počítačových sítí. Mladý pachatel se bránil obvinění pouze krátce, nakonec byl zahnán do kouta a přiznal se. Tvrdil, že jeho útoky byly pouze testem za účelem vyvinutí lepšího firewallu. Rozsudek přišel až v srpnu 2001, takže Michael Calce byl od svého zatčení držen zhruba rok a půl v domácím vězení. Během domácího vězení měl velmi omezený přístup k počítači. Mohl používat pouze běžný software, byl striktně monitorován, na internet mohl vstoupit pouze pod dohledem, nesměl komunikovat s ostatními hackery a musel hlásit úřadům jméno svého Internet Service Providera. Co se rozsudku ze srpna 2001 týče, soud mu udělil 8 měsíců pobytu ve výchovném zařízení a roční podmínku po ukončení pobytu ve výchovném ústavu. Po propuštění na podmínku byl opět zatčen, jelikož porušil podmínku kauce, a to tak, že chodil za školu.

Michael Calce se k tomuto případu nikdy nechtěl vyjadřovat, a tak odmítal jakékoliv rozhovory. Teprve v letošním roce se rozhodl učinit veškerým spekulacím konec a v říjnu vydal knihu jménem Mafiaboy: How I Cracked the Internet and Why It's Still Broken. Tentýž měsíc se také zúčastnil televizní show, kde před zraky miliónů diváků vyprávěl o své hackerské minulosti.

A co dělá dospělý MafiaBoy v současnosti? Tvrdí, že se během vykonávání trestu ze svých chyb ponaučil, a tak píše články do novin, jako jsou Le Journal de Montreal, Toronto Sun, Ottawa Sun a na oblíbený web Canoe.ca, o tom, jak se bránit online hrozbám na internetu. Kromě psaní článků dělá zároveň bezpečnostního poradce a má vizi učinit internetový svět bezpečnějším.

- - Michal Brzobohatý

Byl pro vás článek přínosný?