Hlavní navigace

Galerie nejlepších hackerů historie - 3. díl

5. 11. 2008

Sdílet

V naší galerii se seznámíte nejen s velikány ze světa hackerů, ale dozvíte se také zajímavé příběhy phreakerů a notorických zasilatelů nevyžádaných mailů...

Jeremy Jaynes, jenž je podle skupiny Spammhaus Project označován za osmého největšího spammera světa, byl zodpovědný za první americké trestní řízení za rozesílání nevyžádaných reklamních mailů. Stalo se tak v listopadu roku 2004. Jeho trest nebyl nikterak nízký, byl odsouzen na 9 let vězení. A odsouzen nebyl sám. Jeho „parťákem“, stanuvším společně před soudem, byla jeho sestra Jessica DeGroot. Ta si však odnesla pouze pokutu v hodnotě 7500 amerických dolarů. Za co byl ale Jaynes přesně odsouzen?


Za pomoci odcizené AOL-databáze a také dat z e-Bay, které obsahovala kontaktní adresy více než 90 miliónů uživatelů, obtěžoval spoluobyvatele svými spamy. K porušení zákona mělo dojít mezi 11. červencem 2003 a 9. srpnem 2003. Toto krátkodobé „zaměstnání“ provozoval přímo z domova. Samozřejmě ale neudával svoji pravou identitu. Vymyslel si například jméno Gaven Stubberfield nebo název firmy National Wealth Builders. Jeremy Jaynes měl k tomu účelu nainstalováno 16 vysokokapacitních internetových linek a prostřednictvím spamu nabízel neplatné služby a produkty nejčastěji zaměřené na domácí práce. K vysokému trestu navíc přispělo i to, že se často jednalo i o pornografii. Denně rozesílal několik set tisíc obtěžujících zpráv, nicméně v obžalobě stojí číslo pouze o hodnotě 10 000 odeslaných spamů denně, neboť v obžalobě se musí vycházet ze stížností příjemců. Z onoho obrovského množství nevyžádaných zpráv, jež denně Jaynes rozeslal, se přibližně 10-17 tisíc vrátilo zodpovězených a s objednávkou ve výši asi 40 dolarů. Měsíčně vydělal touto ilegální činností mezi 400 000 až 750 000 amerických dolarů. Celkově se tedy odhaduje, že si Jaynes přišel na 24 miliónů dolarů. Možná ještě dnes dostáváte maily od Jeremyho, alias Gaven Stubberfielda.



I když své spamy rozesílal ze Severní Karolíny, kde bydlel, byl souzen v Leesburgu ve Virginii, jelikož užíval servery lokalizované ve Virginii. Nakonec byl v listopadu 2004 shledán vinným a měl nastoupit na 9 let do vězení. Tímto však jeho příběh nekončí. V roce 2008, čili po čtyřech letech, byl předčasně propuštěn na kauci ve výši jednoho miliónu dolarů. Pokud si tento spammer část ze svých výdělků schoval pod polštář, nebyla pro něj tato suma nikterak závratná. K propuštění došlo na popud jeho právníka, který v roce 2006 napadl virginský soud s tím, že antispamový zákon pro stát Virginie je protiústavní. Má prý porušovat první dodatek ústavy, kde se mluví o svobodě slova. Soud tehdy tuto výzvu zamítl s odvoláním na nadřazený federální zákon CAN-SPAM Act z roku 2003.

Letos hlavní soudní dvůr ve Virginii připustil, že Jaynes podle tohoto zákona být souzen nemůže, poněvadž svoji činnost, která je předmětem sporu, vykonával od roku 1990, čili dlouhou dobu před přijetím CAN-SPAM Actu. Spammer tedy může být souzený opravdu pouze podle staršího lokálního antispamového zákona, který však byl mezitím uznán za protiústavní. S tímto verdiktem se nedokáže smířit virginský ministr obrany a chce tento případ dohnat až k nejvyššímu americkému soudu.


http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie1

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie2

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie3

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie4

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie5

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie7

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie8

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie9

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie10

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie11

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie12

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie13

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie14

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie15

- - Michal Brzobohatý

Byl pro vás článek přínosný?