Hlavní navigace

Galerie nejlepších hackerů historie - 4. díl

6. 11. 2008

Sdílet

V naší galerii se seznámíte nejen s velikány ze světa hackerů, ale seznámíte se také se zajímavými příběhy phreakerů a notorických zasilatelů nevyžádaných mailů..

„Informace musejí být pro každého člověka rovnoprávně přístupné!“ Tento zcela smysluplný výrok pochází od jednoho německého hackera-anarchisty jménem Karl Werner Lothar Koch. Hagbar Celine, jeho pseudonym na síti, se stal slavným díky tzv. KGB hacku.


Karl Koch se narodil v roce 1965 v Hannoveru a měl poměrně krušné dětství. V 11 letech mu zemřela matka a byl nucen se odstěhovat k otci, se kterým neměl dobré vztahy. Karl se proto chtěl po nějakém čase odstěhovat, avšak to mu otec zakázal. Tuto nepříjemnou situaci řešil již v raném věku kouřením hašiše a tabletami na uklidnění. Z premianta se tak rázem stal flákač, který přerušil studium na střední škole. Nebylo mu ani 20 let, když přišel i o svého druhého rodiče. Otec mu kupodivu ve své závěti odkázal poměrně tučnou částku – přes 100 000 německých marek. Karl byl tedy zabezpečen a mohl se konečně osamostatnit. A co víc, mohl si konečně koupit pořádný počítač.

Svůj první počítač si koupil ještě jako student za peníze, které vydělal jako zástupce studentů. Nové médium ho úplně pohltilo a trávil s ním spoustu času. Po smrti svého otce si mohl dovolit koupit si výkonnější počítač značky Atari ST. Jelikož byl z dětských let silně ovlivněn knihou The Illuminatus! Trilogy od Roberta Anton Wilsona a Roberta Shea, pojmenoval svůj počítač podle počítače sestrojeného hlavním hrdinou knihy – FUCKUP – „First Universal Cybernetic-Kinetic Ultra-Micro Programmer“. A když se poprvé pořádně pustil do hackerství, používal jako pseudonym jméno tohoto hrdiny – Hagbard Celine. Hackerství ho začalo bavit. Viděl v něm možnost změnit svět. Ne tak, jak to dělali předchůdci hackerů – hippies – čili pomocí lásky a osvícení. Hackeři na to šli přes počítačovou manipulaci. Karl v tom viděl zkrátka poslání.

Jeho hackerská skupina vnikla do západního počítačového systému, ukradla informace a prodávala je nakonec sovětské tajné službě KGB. Mimo jiné založil Karl v roce 1984 v Hannoveru odnož Chaos Computer Clubs, pracoval s hackery jako DOB (Dirk-Otto Brezinski), Pengo (Hans Heinrich Hübner) a Urmel (Markus Hess). Díky narůstající závislosti na kokainu a jiných drogách v něm však začala bujet paranoia. Na každém rohu viděl tajnou organizaci, která jej špehuje a byl neustále přesvědčen o tom, že „ilumináti“, proti nimž bojoval v jeho oblíbené knížce hlavní hrdina, existují. Byl tedy odhodlán proti nim bojovat také. Hagbard se na jejich existenci snažil nejednou poukázat a také se kvůli tomu nejednou za pomoci svých hackerských schopností dostal za hranice legality.

23. května 1989 byla v lese nalezena ohořelá mrtvola Karla Kochse. Jeho přátelé-hackeři jsou přesvědčeni, že se jednalo o vraždu. Oficiální zpráva však mluví o sebevraždě. V roce 1998 byl uveřejněn film pod jménem 23, jenž vypovídal o Kochovým životě. Kritiky byl přijat velmi vřele, jelikož hackeři byli velmi neoblíbení. Avšak jeho přátelé byli tímto filmem velmi pobouřeni, jelikož, jak sami tvrdili, „pouze oni věděli, jaký byl Koch ve skutečnosti.“ Proto se rozhodli natočit o něm dokument, jakožto korekci k tomuto filmu.


http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie1

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie2

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie3

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie4

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie5

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie7

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie8

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie9

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie10

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie11

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie12

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie13

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie14

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie15

- - Michal Brzobohatý

Byl pro vás článek přínosný?