Hlavní navigace

Galerie nejlepších hackerů historie - 9. díl

15. 11. 2008

Sdílet

V naší galerii se nesetkáte jen s velikány ze světa hackerů, ale seznámíte se také se zajímavými příběhy phreakerů a notorických zasilatelů nevyžádaných mailů..

ICTS24

Robert Tappan Morris, rovněž známý pod zkratkou RTM, nese zodpovědnost za prvního internetového červa v historii počítačů. To je více než pádný důvod, proč bychom se o něm v naší rubrice chtěli trochu rozepsat.

V listopadu roku 1988 naprogramoval ve věku 23 let dnes již legendárního Morris-červa. Viry se začaly poprvé objevovat sice již v 60. letech, ale vir tohoto studenta byl prvním ve své oblasti – šířil se po internetu. Morris ale ve své podstatě vůbec nechtěl vytvořit počítačový vir. Chtěl zjistit, jak je internet velký. Naprogramoval program, jenž se šířil na operačních systémech unix nainstalovaných na počítačích Vax a Sun 3. Sám Morris ale udělal ve svém kódování chybu, která znamenala, že se program začal nekontrolovatelně šířit po internetu a napadal počítače ne jednou, ale do té doby, dokud jej úplně nevyčerpal a nevyřadil jej z provozu. Uživatel takového napadeného počítače musel svůj přístroj odpojit od sítě, restartovat a doufat, že jej nějak zprovozní.




Vir se šířil jako tsunami a napadl 6000 počítačů po celých Spojených státech, což v tu dobu představovalo obrovské číslo, konkrétně celou desetinu. Tím, že vir rozesílal neomezeně kopie sebe samotného, podařilo se mu kompletně paralyzovat téměř všechny síťové zdroje tehdejšího internetu a měl na svědomí jeho první vážnější krizi. Nevinnému útoku neuniklo ani NASA, ani slavná technická universita v Massachusetts (MIT). Její zaměstnanci pracovali několik dnů a nocí na tom, aby vir odstranili. Nakonec se jim to podařilo. Nicméně škoda, která byla vyčíslena dosáhla neuvěřitelné částky – až 90 miliónů dolarů. Taková škoda byla patřičným důvodem, aby se sešla komise v Národním centru počítačové bezpečnosti (National Computer Security Center), za účelem vymezení a posouzení nebezpečí, které hrozí z rozšíření podobných programů.




Morris byl zděšen tím, co jeho výtvor způsobil. Byl okamžitě vyloučen z Cornellovy univerzity a odsouzen k podmínečnému trestu tří let a pokutě 10 050 dolarů. K tomu všemu také musel odpracovat 400 hodin veřejně prospěšných prací. Vzhledem ke škodě se může zdát, že vůči němu byla porota mírná. Do karet mu ale hrálo, že to, co způsobil, neudělal úmyslně. Jeho čin byl však zlomovým okamžikem, co se internetových virů týče. V podstatě svým omylem spustil lavinu virů, která zanedlouho začala napadat prostřednictvím internetu celý svět. Jeho příběh možná může svým způsobem připomínat osud Alfreda Nobela…

Ironické je bezesporu to, že v té době byl jeho otec šéfem bezpečnostního oddělení NSA. Dnes vyučuje docent Robert Tappan Morris na již zmíněné světově proslulém Massachusetts Institute of Technology, zkráceně MIT.


http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie1

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie2

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie3

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie4

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie5

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie7

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie8

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie9

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie10

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie11

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie12

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie13

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie14

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie15

- - Michal Brzobohatý