Hlavní navigace

Galerie obrázků a kliparty v Office končí: kde najít náhradu? - 1.díl

26. 1. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Také jste si oblíbili kliparty, které byly součástí kancelářského balíku Office a ke kterým jste se uchylovali, pokud jste potřebovali zpestřit své dokumenty? Pak je načase se s nimi rozloučit, protože Microsoft se s nimi rozhodl skončit. Ale nebojte se: náhrada existuje!

Už je to tak: Microsoft se rozhodl ukončit podporu a integraci funkce vkládání klipartů do svých produktů kancelářského balíku Office. Tato funkce se tak tedy navždy stává historií této firmy z Redmondu – stejně jako třeba pomocník Office ve tvaru sponky či přehrávač Zune.

Úvod

Jinými slovy jde o to, že tyto sice někdy poněkud zvláštně působící obrázky, jež bezesporu měly své kouzlo a které obohatily nejednu prezentaci vytvořenou v Powerpointu, jsou minulostí. Firma Microsoft již neumožňuje stahování klipartů a nebude to zřejmě dlouho trvat a celý web týkající se klipartů zmizí z webu Office úplně.

Tak a je to: tyto postavičky už nikde nepotkáte

Dost ale bylo stýskání! Nejvyšší čas poohlédnout se po nějakém alternativním řešení. V každém případě je pozitivní, že Office má již k dispozici lepší řešení pro oživení vašich dokumentů, než je pouhé spoléhání se na již poněkud obstarožní a často problematicky vyhlížející kliparty. Jedná se například o integraci internetového vyhledávače Bing Obrázky, které poskytuje dostatečnou základnu pro vyhledání vhodných obrázků, navíc se při vyhledávání zohledňuje i fakt, že se jedná o obrázky, které je možné použít volně. Právě tyto obrázky vám v konečné fázi mohou vnést trochu osvěžení do jinak poněkud fádního světa firemních prezentací.

Nicméně to samozřejmě není jediné řešení. Na následujících řádcích naleznete ty nejlepší možnosti pro výběr toho pro vás nejlepšího klipartu. A nezůstane jen u výběru, protože vás naučíme i několik nových strategií, jejichž zachování vám umožní vyhledání těch nejlepších obrázků.

Funkci pro vyhledávání klipartů ještě pořád v balíku Office najdete (alespoň prozatím)

Pokud chcete do svého dokumentu přidat obrázek, přesuňte se do pásu karet a zde vyberte položku Vložení, kde klepněte na ikonku Online obrázky. Poté se zobrazí okno se třemi možnostmi: Klipart z Office.com, Hledání obrázků Bingem a OneDrive.

Vyberte si zdroj, odkud chcete obrázek vkládat. K dispozici máte Klipart z Office.com,Hledání obrázků Bingem či vlastní úložiště OneDrive

Funkce Klipart z Office.com zatím funguje stejně jako dosud, takže pokud chcete vkládat kliparty "postaru", pak je to právě to, co hledáte. Zadejte výraz pro vyhledávání a poté si vyberte požadovaný klipart. Vybraný obrázek se objeví přímo v souboru a jen na vás je, abyste upravili jeho velikost a umístění.

Firma Microsoft nikdy oficiálně neoznámila, kdy přesně funkci Klipart z Office.com zruší, takže by tu podle všeho ještě nějakou chvíli měla s námi ještě být, i když je nám jasné, jak moc nepřesvědčivě to zní. Na druhou stranu si otevřeně přiznejme, že kliparty ve své podobě jsou na dnešní dobu už poněkud archaickou záležitostí. Možná nebudeme daleko od pravdy, když si troufneme tvrdit, že v módě mohly být tak minimálně před deseti lety. Dnes již jsme přece jen trochu jinde! Pojďme se podívat na nějaké modernější alternativy. Uvidíte, že to posluchači na vašich prezentacích ocení.

CS24

 

Pokračování