Hlavní navigace

GameStar: je lepší FIFA 11 nebo PES 11?

27. 10. 2010

Sdílet

Již dlouhá léta spolu neúnavně soupeří dva konkurenční fotbalové simulátory, jejichž fanoušci jsou stejně loajální, jako přívrženci skutečných fotbalových týmů. V našem tématu se pokusíme rozebrat, který z titulů si zaslouží místo na výsluní.

Série Pro Evolution Soccer a FIFA spolu soupeří již od roku 2001, kdy byl vydán první díl série PES (tehdy ještě pro PSX a PS2), avšak teprve letos měl po příchodu next-gen verzí FIFY na PC být tento souboj opravdu vyrovnaný. V tomto článku se pokusíme poslední mutace fotbalových simulátorů od EA Sports a Konami v rámci možností objektivně zhodnotit a nastínit, který z těchto dvou titulů v tomto nemilosrdném souboji vítězí.

Jako první si vezměme na paškál Pro Evolution Soccer 2011. Tvůrci hry již dlouho před vydáním hry avizovali mnoho změn, na svých tiskovkách se nezdráhali používat slova jako „revoluce“ či „variabilita“, přičemž nám slíbili přes tisíc nových pohybů a všelijakých dalších vymožeností. Jak to všechno dopadlo? Překvapivě, oproti ostatním planým slibům herních vývojářů, velmi dobře. Grafický engine prošel kompletním předěláním a přidáno bylo na tisíc motion-capture animací: a výsledek díky tomu vypadá skvěle.


PES 2011Při pohledu na nastupující hráče zaplesá srdce nejednoho fotbalového fanouška, jediné, co trošku kazí celkový dojem, jsou však menší škobrtnutí v opakovacích záběrech. V rámci hratelnosti uvedli tvůrci zcela nový systém přihrávek zvaný Total Control, při kterém vás nesvazuje výběr použitelných směrů, a je tak možné poslat přihrávku prakticky kamkoliv chcete. Díky téhle inovaci dostaly prostorové přihrávky zbrusu nový rozměr a umožňují tak zkušenějším hráčům vytvářet nádherné kombinace jedním dotekem.

Co je však pro zkušeného hráče ráj na zemi, to je pro nováčky hotová noční můra. Chce to hodně času, než si na tento systém začátečník zvykne - zpočátku je totiž docela problém dostat vůbec míč tam, kam jste jej chtěli. Další novinkou je rozšíření licencí o tzv. Copa Santander Libertadores, což je jihoamerická obdoba Champions League a UEFA Super Cup. Z národních lig jsou plně licencované pouze dvě, u ostatních lig jen některé týmy, což je trošku škoda, zvlášť v případě anglické ligy, kde jsou pouze Manchester United a Tottenham Hotspur. Znovu jsou k dispozici i módy Become a Legend a Master League (Be a Pro a Manager Mod u FIFY).

CS24

Celý článek je k dispozici zde:

http://gamestar.cz/tema/fifa-11-vs-pes-11-souboj-titanu-vrcholi-11667