Hlavní navigace

Gartner: Mininotebooky drží trh s počítači nad vodou

18. 10. 2008

Sdílet

Vzhledem k ekonomickým problémům se řada lidí při svém rozhodování o koupi PC poohlíží po levném mininotebooku, označovaném také jako netbooky.

Vzhledem k ekonomickým problémům se řada lidí při svém rozhodování o koupi PC poohlíží po levném mininotebooku, označovaném také jako netbooky.

Segment mininotebooků zažívá silný růst na globálním trhu s PC, obzvlášť významná poptávka je v Evropě, Středním východě a Africe, říká Mika Kitagawa, vedoucí analytik Gartneru. Na severoamerickém trhu se díky finanční krizi uživatelé také stále více zajímají o segment počítačů s cenou pod 500 dolarů, neboť i trh s počítači je negativně ovlivňován celosvětovým zpomalením ekonomiky a finanční krizí. Americké domácnosti po několika čtvrtletích silné poptávky po PC začínají kupovat nové přístroje výrazně méně, dodává Kitagawa.

Řada výrobců počítačů z tohoto důvodu nabízí svá řešení i v oblasti mininotebooků, i když ještě před rokem byly tyto přístroje podceňovány a nebyla jim přikládána velká váha.

Gartner mluví o tom, že velké perspektivy na tomto trhu mají firmy Asus a Acer, přičemž podle posledních dat ze třetího čtvrtletí 2008 o prodeji PC zaznamenal Acer (jenž nabízí poměrně dobře vybavený netbook Aspire One) meziroční nárůst o 47,3 % a je nyní na třetím místě za firmami HP a Dell, přičemž první z nich do segmentu netbooků proniká jen velmi pomalu a druhá pak byla poměrně nepříjemně zasažena poklesem zájmu o PC jak u domácností, tak i u firem.

V příštím měsíci plánuje také firma AMD představit svoji strategii pro tento segment trhu, ovšem je pravděpodobné, že vlastního procesoru se zatím jen tak nedočkáme a i když již pronikly na veřejnost informace o vyvíjeném čipu s kódovým označením Bobcat, bude v nejbližší době trhu netbooků dominovat Intel se svými čipy Atom.