Hlavní navigace

Gartner: Počet počítačů se do roku 2014 zdvojnásobí

25. 6. 2008

Sdílet

Podle posledních informací se na světě v současné době používá zhruba miliarda PC. Nezávislá analytická společnost Gartner předpokládá, že jejich počet se v následujících šesti letech zdvojnásobí.

Podle posledních informací se na světě v současné době používá zhruba miliarda PC. Nezávislá analytická společnost Gartner předpokládá, že jejich počet se v následujících šesti letech zdvojnásobí.

Dle studie, kterou Gartner vydal tento týden, se prodej počítačů celosvětově roste o 12 % za rok. Ve výpočtu růstu je ovšem potřeba počítat s odpisy starých modelů. Podle Meike Estericha, analytika Garneru, bude v letošním roce nahrazeno zhruba 180 milionů PC, což bude činit 16 % všech používaných systémů. Pětina z nich pak bude zcela zlikvidována a zbytek by mohl ještě sloužit k jiným účelům, případně putovat do méně vyspělých zemí.

Dvouciferný nárůst používaných počítačů pak úzce souvisí s rychlou expanzí rozvíjejících se trhů. Vyspělé trhy, jako USA, západní Evropa či Japonsko zahrnují v současnosti 58 % PC používaných po celém světě, nicméně žije v nich pouze 15 % celosvětové populace, říká další z analytiků Gartneru, George Shiffler. Předpokládá se proto, že penetrace na rozvíjejících se trzích se zdvojnásobí již v roce 2013.

Tento nárůst je dán explozivním rozvojem širokopásmového a bezdrátového připojení na těchto trzích a také pokračujícím poklesem cen osobních počítačů.
Nenechte si ujít:
Polovina letos prodaných počítačů budou notebooky, předpovídá Intel

Gartner: Prodej počítačů letos opět výrazně stoupne

Co bude trendem u notebooků v následujících letech? (1. část)

Co bude trendem u notebooků v následujících letech? (2. část)

Vývoj IT trhu nevypadá příznivě, Forrester je stále pesimističtější

Gartner dále tvrdí, že na zvyšujícím se zájmu o počítače má výrazný podíl boom nejrůznějších mobilních zařízení a jen letos se jich prodá pravděpodobně o více než 30 % více než v roce 2007. Více informací lze najít v článku Gartner: Prodej počítačů letos opět výrazně stoupne.

Zdroj: Computerworld.com