Hlavní navigace

Gartner: Prodej čipů má letos raketově stoupnout

27. 2. 2010

Sdílet

Celosvětový čipový průmysl zaznamená vysoký vzestup po globální krizi a v roce 2010 dosáhne 20% nárůstu oproti roku 2009, prozradila ve čtvrtek svůj odhad analytická společnost Gartner.


Předpověď růstu je o trochu vyšší než odhadují ostatní, ale je v souladu s optimistickými odhady vývoje celosvětového průmyslu s polovodiči na tento rok. Vysoká poptávka po různých čipech přispěla již ke konci loňského roku k velkému růstu příjmů výrobců včetně gigantického tvůrce mikroprocesorů firmy Intel a „krále“ pamětí společnosti Samsung Electronics.

Přetrvávající růst poptávky po počítačových a paměťových čipech bude hlavním důvodem vzestupu obratu výrobců a to až na 276 miliard dolarů za rok 2010, což bude velký pokrok oproti 231 miliardám z roku 2009, odhaduje Gartner ve své zprávě. Minulý rok totiž naopak prodej čipů poklesl o 9,6%.

"Mnoho indicií nasvědčuje tomu, že tento segment trhu zaznamená vysoký růst v roce 2010," tvrdí Bryan Lewis, analytik firmy Gartner ve zprávě.

Gartner očekává, že v tomto roce bude vyrobeno o 20 procent více počítačů, což znamená výhodu i pro výrobce čipů. Výrobci DRAM mohou zaznamenat letos růst příjmů až o 55 procent, což by znamenalo vůbec největší meziroční nárůst, tvrdí Gartner.

Odhad celoročního růstu společnosti Gartner je vyšší než např. předpověď od firmy Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). TSMC minulý měsíc prozradila, že čeká celosvětový nárůst čipového průmyslu o 18 procent, oproti 9 procentnímu propadu minulý rok a připisuje ho hlavně silnému růstu prodeje počítačů a mobilních telefonů.

Tato společnost plánuje tento rok utratit rekordních 4,8 miliard dolarů za nové továrny, aby udržela krok v rychlým růstem poptávky po čipech a vyrovnala se tak s menšími příjmy způsobenými krizí.

Samsung, největší výrobce paměťových čipů, předpověděl minulý měsíc, že rychlý nárůst prodeje počítačů zvedne tento rok poptávku po čipech o 10 až 20 procent a ceny DRAM a NAND flash pamětí zůstanou vysoké.

Společnost Gartner ale ve čtvrtek varovala, že bude možná potřeba korekce tohoto odhadu v závislosti na přebytku skladových zásob.