Hlavní navigace

Gears of War

5. 12. 2007

Sdílet

Jak troufalé! Marcus Fenix po roce xboxového kralování žebrá o přízeň náročných počítačových hráčů. Adrenalin stoupá, svaly se pumpují a vzduchem létají extatické výkřiky. Je libo seranský masakr motorovou pilou?

Jak troufalé! Marcus Fenix po roce xboxového kralování žebrá o přízeň náročných počítačových hráčů. Adrenalin stoupá, svaly se pumpují a vzduchem létají extatické výkřiky. Je libo seranský masakr motorovou pilou?



O útoku zákeřné rasy Locustů na planetu Sera víme vše potřebné již zhruba rok. Third person akce Gears of War je totiž launchovým titulem konzole Xbox 360 a jako taková se v České republice objevila loni v listopadu. Proč jí tedy před Vánoci oprašujeme, když je plná násilí, krve a lidského utrpení? Máme k tomu pádný důvod, jelikož jedna z nejúspěšnějších her pro next-gen konzoli od Microsoftu se konečně dostává i mezi počítačové hráče. Pozvete jí dál, aby vám patřičně okořenila letošní svátky klidu a míru?



Chlapi, bůček se vrátil!
Pokud jste Gears of War hráli na zmiňované konzoli, koupi aktuální počítačové verze vám neposvětíme. Přestože přináší několik novinek, za další investici rozhodně nestojí, a tak se zaměříme výhradně na ty hráče, kteří se speciální jednotkou Gears neměli dosud nic společného. Jim totiž nabídne skvělý akční zážitek, hodný zvýšené pozornosti. I přesto však nekápne do noty všem, a jestliže nemůžete vystát svalnaté chlápky s nadměrným přísunem anabolik a omezenou slovní zásobou, raději se poohlédněte po inteligentnější zábavě. Hlavní hrdina Marcus Fenix a jeho parťáci z Delta Squad totiž k takovýmto podivínům patří a budou vás pronásledovat od začátku až do konce několikahodinového tažení.



„ Ne nadarmo je Gears of War určený hráčům od osmnácti let, kteří si v zápalu boje nespletou útok Locustů s návštěvou rodinných příbuzných.“



Nebudeme se zde nijak zvláště rozepisovat o příběhu, jelikož o ten v případě Gears of War nejde. V závěru si autoři připraví poměrně zajímavý základ na další pokračování, ale během hry nic překvapivého nečekejte. Příběh totiž postrádá kýženou hloubkou a pouze spojuje jednotlivé herní kapitoly, kterých zde najdete celkem pět. Finální část je oproti xboxové verzi obohacena několika novými lokacemi, jimiž projdete za nestydatých 90 minut, ale v porovnání s ostatními kapitolami nabízí větší svobodu na bojišti a více možností k taktizování, díky čemuž Gears of War pěkně vygraduje až k závěrečnému souboji. Škoda jen, že konfrontace s konečným bossem Raamem je podstatně nudnější než střetnutí se slepým Berserkem v labyrintu chodeb (zabíjí na jednu ránu, řídí se pouze čichem a sluchem) nebo souboj s přerostlým Brumakem, který uzavírá zmiňovanou novou pasáž.



Tak trochu jednodušší zábava
Ale pozor, nesnažte se s Marcusem ztotožnit – to by vám totiž výsledný dojem ze hry nadobro zkazilo. On totiž není zcela normální, tupě komentuje povedené zásahy a společně s ostatními se těší z každé kapičky prolité krve. Když se pak motorová pila vesele zakousne do vodnaté palice smradlavého Grubse, mají koaliční vojáci o bouřlivý orgasmus postaráno. Ne nadarmo je Gears of War určený hráčům od osmnácti let, kteří si v zápalu boje nespletou útok Locustů s návštěvou rodinných příbuzných. Za podobný přístup ale nehodláme hru nijak kritizovat! Boje jsou sugestivní a brutální a Epic Games i People Can Fly (mají na starosti PC port) servírují syrový, adrenalinový zážitek.



Na výběr máte ze tří obtížností, a pokud zvolíte dle vašich možností, projdete hrou bez větších záseků. Kdo pařil Gears of War na Xbox 360, musí si na nové ovládání chvíli zvykat, ale ostatní si po úpravě nastavení kláves nebudou na nic stěžovat. Navíc máte možnost připojení ovladače pro Xbox 360, i když hrát původně xboxovou hru jako PC port s gamepadem, to je skutečně zvrhlý skutek hodný bičování řapíkatým celerem.



Gears of War však musíme zkritizovat za možná až přílišnou linearitu, kterou řada počítačových hráčů zkrátka nezkousne. Když to přeženeme a odmyslíme okolní kulisy, střídání interiérů či exteriérů a slepé uličky, získáme husí pochod koridorem s pravidelnými zastávkami na malé povyraženíčko. Autoři kladou důraz na taktické boje, a jakmile v dáli spatříte zátarasy, krabice, vraky aut či jiné překážky, můžete vsadit veškeré své jmění, že zrovna zde proběhne další piknik s nenáviděnými Locusty. Čas od času se chopíte stacionárního kulometu a budete rozsévat smrt s podstatně větší kadencí, ale jinak vás nemine vykukování zpoza překážek a opatrný postup kupředu. Vypadá to skvěle, perfektně se to hraje, ale v současné konkurenci už bychom chtěli trochu více. Autoři výsledný pokrm sice ochucují jízdou v obrněném voze nebo projížďkou v důlním vozítku, ale jinak se budete muset smířit s mírným stereotypem. Jako blesk z čistého nebe pak přichází již zmiňované souboje s bossy nebo postup nočním městem, kdy jakákoliv odbočka mimo osvětlená místa znamená takřka okamžitou smrt v podání netopýřích Kryllů.



Lesk a blesk Marcusových gatí
V čem tedy Gears of War exceluje na PC i Xbox 360 a do čeho se nezakousl zub času? Jde o vizuální stránku hry, která nijak nezestárla a s vyšším rozlišením i podporou DirectX 10 je ještě lákavější než před rokem (nové Visty ale kvůli této hře rozhodně nekupujte, skvěle vypadá i pod DX9). Unreal Engine 3 se zkrátka nezapře a nebýt občasného přelévání textur, byli bychom zcela spokojeni. Pokud však chcete ze hry vymáčknout maximum, počítejte s krvavými hardwarovými nároky. Na závěr musíme zmínit ještě multiplayer, který se na Xbox 360 stále těší velké oblibě a v počítačové verzi přináší nový mód King of the Hill. Stěžejním prvkem je zde opět možnost kooperace v rámci příběhové kampaně, jež nás zaujala mnohem více než v případě Halo 3 – kdo nezažil, nepochopí! Na co tedy ještě čekáte? CD Projekt připravuje útok Locustů s českými titulky 6. prosince a budoucnost lidstva tak leží na vašich bedrech.

CS24



Hodnocení: 8,0
Žánr: akce
Výrobce: Epic Games / People Can Fly
Vydavatel: Microsoft Game Studios
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: manuál, titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano (Windows Live)
Internet: www.gearsofwar.com

Autor článku