Hlavní navigace

GeForce 8800GT s DiplayPortem

5. 1. 2008

Sdílet

Společnost Sparkle představila další vlastní verzi grafické karty GeForce 8800GT, která má nový dvouslotový chladič a hlavně DisplayPort - nový port pro přenos obrazu a zvuku.

„GeForce 8800GT na 1000 a 1 způsob“, I tak by se dalo nazvat pokračující šílenství okolo GF8800GT od nVidie, zřejmě nejdiskutovanější graficky současnosti. Téměř každý den představí některý z výrobců její novou upravenou verzi. Ta dnešní pochází od Sparklu a je výjimečná hlavně DisplayPortem, který karta nese místo druhého DVI.

Má klasicky tři výstupy - TV Out, DVI a zmíněný DisplayPort. To je rozhraní pro přenos videa (ale i zvuku) nové generace. Oproti DVI se liší hlavně ve vyšší rychlostí přenosu (7,2 versus 10,8Gb/s), a tím možností lepší kvality obrazu. Maximální rozlišení je, stejně jako u DVI, 2560x1600 (WQXGA).

Tento konektor se možná stane nástupcem DVI a HDMI. Například Dell se nedávno vyjádřil ve smyslu, že většina letos uvedených notebooků bude DisplayPortem vybavena a tento trend sleduje stále více výrobců.

Mezi další specialitu nové karty Sparkle patří chladič - velký heatsink s několika heatpipe trubicemi a 8cm ventilátorem. Díky němu si mohl výrobce dovolit kartu přetaktovat, přesné frekvence však zatím neuvedl stejně jako cenu a datum první dodávky karet na trh.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?