Hlavní navigace

Generativní umělou inteligenci si v příštích dvou letech osvojí 85 % vývojářů softwaru

24. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Tři z pěti organizací považují za největší přínos využití generativní AI v softwarovém inženýrství inovativní pracovní postupy. Specialisté pracující na vývoji softwaru uvádějí, že generativní AI posílí jejich komunikaci s obchodními týmy.

Capgemini očekává, že generativní umělá inteligence (Gen AI) bude hrát klíčovou roli při rozšiřování schopností vývojářů softwaru a v příštích dvou letech bude pomáhat při více než 25 % práce na návrhu, vývoji a testování softwaru.

Důvěřujete firmám, které s vámi komunikují pomocí AI?

Podle nejnovější studie výzkumného institutu Capgemini „Turbocharging software with generative AI: How organizations can realize the full potential of generative AI for software engineeringse podstatná většina (80 %) vývojářů softwaru domnívá, že díky automatizaci jednodušších opakujících se úkolů nástroje a řešení Gen AI výrazně promění jejich práci a uvolní jim čas, aby se mohli věnovat úkolům s vyšší přidanou hodnotou. 

Více než tři čtvrtiny vývojářů jsou také přesvědčeny, že generativní AI má potenciál posílit jejich spolupráci s netechnickými obchodními týmy.

Přestože je zavádění generativní AI v softwarovém inženýrství stále v počáteční fázi a 9 z 10 organizací ji ještě nenasadilo ve velkém měřítku, studie zjistila, že organizace s aktivními iniciativami v oblasti Gen AI již využívají řadu výhod plynoucích z jejího zavádění. 

Analýzou dat jsou call centra téměř posedlá, říká špičkový odborník na kontaktní centra Martin Krištof
Analýzou dat jsou call centra téměř posedlá, říká špičkový odborník na kontaktní centra Martin Krištof
0:00/

Na prvním místě je to podpora inovací (61 % dotázaných organizací), následovaná zlepšením kvality softwaru (49 %). Organizace zaznamenaly také zlepšení produktivity v rámci svých funkcí softwarového inženýrství o 7 až 18 % (v průměru). U některých specializovaných úkolů dosahovala úspora času až 35 %.

Dotazované organizace zdůraznily, že plánují využít dodatečný čas uvolněný generativní AI k inovativní práci, jako je vývoj nových softwarových funkcí (50 %) a zvyšování kvalifikace (47 %), zatímco snižování počtu zaměstnanců uvádí pouze 4 % dotázaných organizací. Objevují se také nové role, jako jsou vývojáři generativní AI, autoři výzev nebo architekti generativní AI.

Zlepšení spolupráce mezi technickými a obchodními týmy

Gen AI zefektivňuje spojení mezi softwarovými inženýry a ostatními obchodními týmy – od lepší komunikace až po vysvětlování, co kód vlastně dělá, v přirozeném jazyce. Ohledně potenciálu Gen AI pro zlepšení spolupráce je optimistických 78 % respondentů pracujících na vývoji softwaru.

Rozšíření schopnosti vývojářů a spokojenost zaměstnanců

Podle průzkumu dnes nástroje generativní AI využívá 46 % softwarových inženýrů, aby jim pomáhaly při řešení úkolů. Téměř tři čtvrtiny z nich se shodují, že potenciál generativní AI přesahuje rámec psaní kódu. Ačkoli pomoc při kódování je hlavním způsobem použití, najde generativní AI uplatnění i v dalších činnostech životního cyklu vývoje softwaru, jako je modernizace kódu nebo návrh uživatelského prostředí (UX).

CS24

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Seniorní i juniorní vývojáři softwaru také uvádějí vyšší míru spokojenosti s používáním Gen AI (69 %, resp. 55 %). Generativní AI považují za silnou podporu a motivaci.

Podle studie ale 63 % vývojářů deklaruje, že používá neautorizované nástroje Gen AI, které jim pomáhají při řešení úkolů. Toto rychlé zavádění bez řádného řízení a dohledu vystavuje organizace funkčním, bezpečnostním a právním rizikům, jako jsou halucinace AI při tvorbě kódu, únik kódu a problémy s duševním vlastnictvím.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.