Hlavní navigace

Geniální utility pro váš desktop

1. 6. 2007

Sdílet

Zdarma dostupné nástroje pro konfiguraci pracovní plochy počítače cd/dvd Pracovní plocha je u většiny uživa...


Zdarma dostupné nástroje pro konfiguraci pracovní plochy počítače cd/dvd



Pracovní plocha je u většiny uživatelů buď zcela nevyužitá, nebo naopak zaneřáděná všemi možnými ikonkami. Věříme, že vám námi představovaný soubor nástrojů pro práci s pracovní plochou přinese spoustu užitku a zábavy nejen pro všední dny.
Pracovní plocha pro řadu uživatelů představuje prvek, bez něhož se ve Windows jen těžko obejdou. Není divu, vždyť je to koneckonců to první, co uživatel po spuštění Windows spatří. Navíc je pracovní plocha vždy po ruce, stačí jen minimalizovat, popřípadě zavřít všechny spuštěné aplikace. Proto si spousta uživatelů řekne, že je skoro škoda ji používat pouze pro umisťování ikonek.
Co se tedy na takovou pracovní plochu dá vložit? Pokud použijete program Coolmon, pak vám přímo na pracovní ploše zobrazí systémové informace jako je zatížení procesoru, obsazení paměti či pevného disku.
Pomocí utility Dexpot zase vytvoříte až dvacet virtuálních ploch. Aplikace PcwSIcons2 (mimochodem vytvořená PC WORLDem) zase dokáže uložit rozmístění ikon na pracovní ploše.
Všechny zde zmíněné programy představují pouze malou část z 20 utilit, které vám v tomto článku představíme. Nesmíme ovšem zapomenout ještě na jednu aplikaci: Yahoo Widget Engine. Jedná se o program, který představuje jakýsi základ, jenž poslouží pro umístění dalších užitečných nástrojů (tzv. widgetů) na pracovní plochu například pro galerii obrázků, informace o příchozích e-mailech či informační proužky (newstickery).7 0207/OK oMění tapetu na pozadí pracovní plochy
Také vás už nudí stále stejná tapeta na pozadí vaší pracovní plochy? Jistě byste ji dokázali změnit ručně, ale proč to dělat, když máme k dispozici elegantní řešení. Jmenuje se Bionix Wallpaper 5.4.3 Beta a dokáže změnit tapetu na pozadí automaticky. Všechny obrázky, které se mají postupně objevovat jako tapety, přetáhnete do seznamu (playlistu). Pomocí posuvníku pak nastavíte, jak často se má pozadí pracovní plochy měnit. Prostřednictvím drobné šipky vpravo dole otevřete rozšířenou konfiguraci programu. Když klepnete na položku Screen Stretch, pak se na pracovní ploše budou postupně objevovat obrázky tak, aby zaplnily celou pracovní plochu.

Download: www.bionixwallpaper.com a (BIONIX WALLPAPER.ZIP, 2,20 MB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Minimalistický panel pro spouštění programů

Jak už sám název programu napovídá, jedná se o miniaturní panel pro spouštění programů. Standardně zobrazuje pouze ikony pro zobrazení obsahu diskových jednotek, které jsou na počítači k dispozici: ať se jedná o pevné disky, mechaniku DVD nebo vyměnitelné disky USB. Pokud přejedete přes ikonku diskové jednotky myší, zobrazí se údaj o volném místě na jednotce, klepnutím se otevře obsah diskové jednotky v Průzkumníku. Samozřejmě sem můžete umístit i ikony pro spuštění prakticky libovolné aplikace. Zvláštností této utility je i to, že dokáže zobrazit externí IP adresu vašeho počítače.

Download: www.cfrerichs.de a (CFMINIBAR-SETUP.EXE, 760 KB)
OS: Windows 98/ME, NT4, 2000, XP

Systémové informace v kompaktním tvaru na pracovní ploše

Pro zobrazování systémových informací na pracovní ploše existuje řada utilit, ale jen velmi málo jich je tak kompaktních a nenápadných jako právě Coolmon. Vzhled programu je velmi prostý. Zobrazuje v textovém formátu vytížení procesoru a paměti, počet aktivních procesů, IP adresu, název počítače a konečně i množství volného místa na disku. Sami si můžete zadat, které informace chcete zobrazit. U zobrazovaných informací můžete nastavit barvu pozadí, typ a barvu písma.

Download: www.coolmon.org a (CM2OFFINST.EXE, 3,21 MB)
OS: Windows ME, NT4, 2000, XP

Vytváří virtuální pracovní plochy

Dexpot je freewarový program pro vytváření virtuálních pracovních ploch, který je pro soukromé použití zdarma. Disponuje k tomu účelu celou řadou nastavení. Například program dokáže spravovat až 20 pracovních ploch. Na každou plochu můžete umístit libovolné ikonky. Stačí v nastavení programu povolit v menu Settings položku Customize desktop icons. Máte dokonce i možnost nastavit pro každou virtuální pracovní plochu jiné rozlišení. Konečně prostřednictvím pravidel můžete nastavit, aby se určité aplikace vždy spouštěly ve vámi zadané pracovní ploše.

Download: www.dexpot.de a (DEXPOT14.EXE, 1,75 MB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Rosnička na pracovní ploše

Froggy je rosnička, která žije v lahvi na vaší pracovní ploše. Pokud na ni klepnete pravým tlačítkem myši a příkazem Počasí ve městech nastavíte jedno město jako standardní, pak vám rosnička zobrazí podmínky, které právě ve vybraném městě panují. Pokud je chladno, sedí rosnička na dně láhve, pokud je hezky, leze po žebříku nahoru. Nad lahví se mimoto zobrazuje symbol obláčku či slunce a konečně vedle lahve je teploměr, ukazující aktuální teplotu v daném městě.

Download: www.froggy.cc a (FROGGY.ZIP, 1,01 MB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Skrývá ikonky

Neuklizená pracovní plocha dokáže člověka pořádně rozčílit. Často potřebujete, aby byla zcela prázdná to když chcete sejmout její obsah (vytvořit screenshot) nebo spustit nějakou prezentaci. Ve Windows XP stačí klepnout pravým tlačítkem na plochu a z kontextového menu, které se objeví, vybrat položku Seřadit ikony/Zobrazit ikony na ploše. V ostatních verzích Windows vám poslouží právě utilita Iconhider, která se umístí do pravé části hlavního panelu. Stiskem pravého tlačítka myši na ikoně v hlavním panelu vyvoláte kontextové menu pro konfiguraci programu.

Download: www.kellysoftware.com/software a (ICONHIDER.ZIP, 248 KB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Papírky s poznámkami na pracovní ploše

Pomocí této utility umístíte na pracovní plochu jeden nebo několik papírků, na něž si můžete zapisovat různé poznámky. Tyto virtuální papírky mají standardně žlutou barvu, nicméně se u nich dá nastavit i jiná barva a průhlednost. Každé poznámce dále můžete přiřadit připomenutí, které vás upozorní, že je nejvyšší čas úkol na papírku vyřídit. Papírky se rovněž dají přes místní síť vyměňovat s ostatními uživateli, nesmíte ale zapomenout u desktopových firewallů povolit tomuto programu komunikaci na úrovni serveru.

Download: www.klebezettel.net a (KLEBE.EXE, 1,86 MB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Pamatuje si umístění ikon na pracovní ploše

Když změníte rozlišení monitoru nebo vám kvůli kritické chybě zatuhne počítač, pak po novém spuštění počítače Windows zpravidla změní vámi často pracně vytvořené rozmístění ikon na pracovní ploše. Naštěstí je zde utilita s názvem PcwSIcons2, která neplánovaným změnám pozic ikon udělá přítrž. Dokáže si totiž zapamatovat jejich rozmístění. Utilitu je vhodné spouštět vždy v okamžiku, kdy se změní pozice libovolné ikonky. V případě, kdy se obvyklé rozmístění ikon na pracovní ploše kvůli závažné chybě poruší, není nic snazšího, než v utilitě klepnout na tlačítko Restore a máte opět ikonky na pracovní ploše rozmístěny tak, jak jste zvyklí.

Download: (PCWSICONS2.EXE, 544 KB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Animovaný panel nástrojů

Díky tomuto programu získáte na pracovní plochu povedený animovaný panel nástrojů. Vzhled a způsob ovládání v sobě nezapřou inspiraci z operačního systému Mac OS X. Do panelu můžete přetažením umístit ikonku libovolné aplikace. Pozor musíte dávat pouze na to, abyste přetahovanou ikonku neumístili přesně na ikonku, která se již v panelu nachází. Kromě ikonek pro spouštění programů se dají do tohoto panelu zařadit i položky informačního charakteru například hodiny, zobrazování systémových informací, popřípadě informace o počasí.
Download: www.objectdock.com a (OBJECTDOCK_FREEWARE.EXE, 8,62 MB)
OS: Windows 2000, XP

Skryje okno libovolné aplikace

Utilita Outtasight dokáže skrýt okno libovolné aplikace tak, že jej neuvidíte ani na pracovní ploše, ani na hlavním panelu. Co se týče nastavení, pak můžete zadat, aby se okno aplikace skrylo v okamžiku, kdy si to sami přejete, nebo můžete zadat, které programy se mají vždy spouštět skrytě. Také je možné pomocí klávesové zkratky skrýt všechny programy najednou to se hodí třeba v situaci, kdy v práci naprosto neočekávaně přijde váš nadřízený na kontrolu. Sama utilita se dá skrýt, popřípadě zobrazit klávesovou zkratkou Ctrl + Alt + O.

Download: www.rosafamily.org a (OOS3.ZIP, 444 KB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Kalendář na pracovní ploše

Rainlendar je povedený kalendář pro pracovní plochu, a to v průhledném provedení. Můžete jej ale použít také pro plánování úkolů a upozorňování na nejrůznější události. Jednotlivé měsíce se v kalendáři mění klepáním na šipky. Po poklepání na libovolné datum se objeví dialogové okno, do něhož můžeme zadat název události a nastavit připomenutí. Rainlendar podporuje také události, jež se pravidelně opakují například pravidelné schůzky, data svátků a narozenin či státních svátků.

Download: www.rainlendar.net a (RAINLENDAR-LITE2.1.EXE, 2,92 MB)
Operační systém: Windows 2000, XP

Zobrazuje na pracovní ploše informace o systému

Utilita Rainmeter zobrazuje na pracovní ploše informace o vašem systému. Zjistíte tak například zatížení procesoru, množství obsazené fyzické paměti, velikost odkládacího souboru, úroveň zaplnění pevných disků, rychlost downloadu a uploadu u připojení k internetu a také IP adresu vašeho počítače. Po spuštění programu povolíte zobrazování jednotlivých údajů klepnutím pravým tlačítkem myši na ikonku v pravé části hlavního panelu, kdy z kontextového menu vyberete příkaz Configs/Tranquil. Vývoj této utility již skončil, takže se nedá očekávat žádná nová verze.

Download: www.ipi.fi/~rainy/legacy.html a (RAINMETER-0.14-32BIT.EXE, 430 KB)
OS: Windows 2000, XP

Šikovná utilita pro spouštění programů

Program Runit usnadňuje spouštění programů. To povolíte tak, že klepnete pravým tlačítkem do hlavního panelu a z kontextového menu vyberete položku Panely nástrojů/RunIt! Launch Band. V pravé části hlavního panelu se následně objeví pět ikon. Ikona nejvíce vlevo zobrazí seznam naposledy spuštěných programů, ikonka vpravo od ní pak zobrazí seznam nejčastěji spouštěných aplikací. Klepnutím na čtvrtou ikonku zleva vyvoláte dialogové okno, pomocí něhož můžete požadovaný program vyhledat a spustit.

Download: http://keleos.h11.ru/runit/ a (RUNIT33.EXE, 305 KB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Uspořádá otevřená okna aplikací na pracovní ploše

Díky programu Sizer budete pro nastavení velikosti a pozice otevřeného okna potřebovat pouze dvě klepnutí myší. To se určitě hodí zvláště tehdy, když musíte na pracovní ploše vedle sebe srovnat dvě okna. V programu si pro každý program vytvoříte jeden profil. V něm zadáte požadovanou velikost okna a jeho umístění. Po spuštění programu pak stačí klepnout pravým tlačítkem myši do pravého spodního rohu okna a ze seznamu vybrat vhodný profil.

Download: www.brianapps.net/sizer.html a (SIZERINST.EXE, 73 KB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Čistí obsah nabídky Start

Občas se stane, že po odinstalování programů zůstanou v nabídce Start nefunkční odkazy. Právě na ty se zaměřuje program Start Menu Cleaner a odstraňuje je. Pokud v programu povolíte možnost Scan Desktop, pak vyčistí od neplatných zástupců také pracovní plochu. Zástupce odkazující na právě nepřipojené síťové prostředky nebo na nepřipojená zařízení USB však Start Menu Cleaner ignoruje.

Download: www.iceview.com a (CLEAN151.ZIP, 38 KB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Rychlý přístup ke spuštěným aplikacím

Pokud budete pracovat na monitoru s nízkým rozlišením, zjistíte, že stačí spustit čtyři až pět aplikací a hlavní panel je zaplněný a tím pádem i nepřehledný. Program Switch Window umožní dostat se ke spuštěným programům jiným způsobem: po klepnutí pravým tlačítkem na pracovní plochu a po výběru příkazu Switch Window se zobrazí seznam všech spuštěných aplikací i s popisky. Klepnutím na program se přesunete do okna požadovaného programu, klávesovou zkratkou Ctrl+Šipka vpravo pak program ukončíte.
Download: www.desktopboosters.com/switch_window.html a (SWITCHWINDOWSETUP.EXE, 713 KB)
OS: Windows 98/ME, 2000, XP

Upraví hodiny v pravé části hlavního panelu

Tclock Light je utilita pro konfiguraci vzhledu hodin v pravé části hlavního panelu. Po spuštění programu uvidíte na zmíněném místě nejen aktuální čas, ale i datum a den v týdnu. Dále můžete nastavovat barvu písma či pozadí a navíc nastavovat čas pro připomenutí vámi nastavených úkolů. Prostřednictvím položky Synchronization Settings z kontextového menu vyvolaného klepnutím pravým tlačítkem do hodin můžete pravidelně synchronizovat čas s časovým serverem na internetu. Faktem je, že stejnou funkci standardně nabízí i Windows XP.

Download: http://homepage1.nifty.com/
kazubon/tclocklight/ a (TCLOCKLIGHT-040702-3.ZIP, 373 KB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Nastaví spořič obrazovky jako tapetu na pozadí pracovní plochy

Vital Desktop nastaví spořič obrazovky jako tapetu na pozadí pracovní plochy. Bohužel ne všechny spořiče je možné takto instalovat. Žádné přesné pravidlo pro to, který spořič lze jako tapetu nastavit a který ne, neexistuje nezbývá než zkoušet a zkoušet. Ve Windows XP SP2 předem počítejte s možnými problémy. Nebudete moci program nakonfigurovat přes klepnutí pravým tlačítkem myši na pracovní plochu a dále příkazem Vital Desktop/Configure, ale pouze prostřednictvím souboru VDCONFIG.EXE ve složce Program FilesVitalDesktop.

Download: http://sourceforge.net/projects/vital-desktop a (VD142.ZIP, 187 KB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Rychlý přístup k často používaným programům a funkcím

Program Winbar XP se po instalaci umístí v podobě ikony do pravé části hlavního panelu a odtud vám poskytne pohodlný přístup ke všem často používaným funkcím a utilitám Windows. Po klepnutí na ikonku se objeví menu, s jehož pomocí můžete kupř. počítač vypnout, restartovat, popř. uvést do úsporného režimu či režimu spánku. Lze nastavit časový interval, po jehož uplynutí budou akce provedeny. V konfiguraci programu také můžete zadat, ke kterým utilitám Windows budete chtít pomocí tohoto programu přistupovat. Ty nejpoužívanější jsou v seznamu již uvedeny.
Download: www.team-antares.de a (WINBAR_SETUP.EXE, 328 KB)
OS: Windows XP

Informace nejrůznějšího druhu na vaši pracovní plochu

Tento program představuje základní prostředí pro provozování miniaplikací, jež firma Yahoo pojmenovala slovem widgety. Ty na pracovní plochu přináší informace a funkce nejrůznějšího druhu ať se jedná o systémové informace, galerii obrázků, informace o počasí, kalendář apod. Vzhled widgetů je povedený a na pracovní ploše je můžete umístit kamkoliv. Součástí instalace programu je přes 20 widgetů a více než 3 000 dalších si můžete stáhnout na adrese http://wid-gets.yahoo.com/gallery. Jedná se většinou o widgety, které vytvořili jiní uživatelé.
Download: www.konfabulator.com a (WIDGETSUS.EXE, 11, 7 MB)
OS: Windows 2000, XP

Byl pro vás článek přínosný?