Hlavní navigace

Ghost - virtuální PC na internetu

26. 5. 2009

Sdílet

Vynikající online aplikace Ghost vám umožní založit si na internetu virtuální pracovní plochu se vším, co na ní potřebujete. Pak už se stačí pouze připojovat z různých počítačů nebo mobilu.

Ghost - virtuální PC na internetu

 

Abyste využili pokročilých funkcí nejrůznějších aplikací, nejenže už za ně dnes není nutné platit, ale dokonce mnohé z nich nemusíte ani stahovat. Stále více se totiž rozvíjí segment takzvaných online aplikací, které vám svou kompletní funkčnost zpřístupní už po snadné registraci - k provozování přitom stačí pouhý internetový prohlížeč.

Jistě není třeba připomínat výhody - k takovým programům máte přístup prakticky z každého počítače, navíc si pamatují vaše nastavení a na většinu služeb můžete ukládat i slušné objemy dat. V minulých dílech seriálu jsme se podívali na Google Documents a Photoshop Expres. Ve třetím díle se podíváme na zoubek online aplikaci Ghost.

Virtuální PC: Ghost

Díky službě s netradičním jménem G.ho.st dostanete bezplatný virtuální počítač, který běží v pouhém internetovém prohlížeči. Před sebou tak máte vždy tutéž pracovní plochu, ať už se přihlašujete z jakéhokoliv PC, třeba z internetové kavárny. Virtuální počítač si vytvoříte podle svého gusta a pak už ho jen používáte z nejrůznějších terminálů.

Jistě, existuje omezený výběr programů, které na Ghostu fungují, je tu omezení prostoru na 5 GB a při našem testování byla aplikace teprve v alfaverzi. Přesto však můžeme konstatovat, že tento program a jemu podobné mají budoucnost. Dodejme ještě, že virtuální plocha staví na Adoba Flash technologii.

Registrace

Ghost je velmi jednoduchý na užívání. Stačí se přihlásit na adresu g.ho.st a kliknout na „Login/Register". Otevře se pop-up okno, ve kterém můžete úplně dole navolit žádaný jazyk. Nyní můžete buď vyzkoušet přihlášení jako host nebo si hned založit nový účet. Eventuálně je třeba uvnitř virtuálního počítače zvolit znovu řeč přes „Go, Control Panel, Regional Settings". Čeština však mezi jazyky zatím bohužel není, pravděpodobně ale brzy přibude, spolu s tím, jak Ghost získá na popularitě.

Standardně nabízí Ghost po zaregistrování a přihlášení programy, které se hodí každému. Je mezi nimi jednoduchý textový editor, stejně jako aplikace na tabulkové kalkulace. Prostřednictvím e-mailového klienta spravujete v první řadě schránku a adresu, kterou obdržíte v rámci svého Ghost účtu. Není však problém vybírat s ním i jiné POP3 nebo IMAP schránky - příslušné nastavení naleznete ve Vlastnostech.

Vězte však, že hesla, která na tomto místě zadáte, budou uložena i u Ghostu, což by někomu nemuselo být příjemné, byť neexistuje důvodné podezření, že by se s nimi dělo něco nekalého. Na výběr tu je také celá řada takzvaných „Widgets", které vám ukazují nejrůznější informace přímo na ploše: například předpověď počasí, poznámkové lístky nebo zpravodajství.

Zajímavé funkce

MP3 soubory, které jste nahráli na své Ghost konto, můžete poslouchat prostřednictvím integrovaného přehrávače - není třeba je znovu stahovat a nezávisí na tom, jaký přehrávač je na tom kterém počítači právě nainstalován. Data lze nahrávat jednoduše přes „upload" ve Start asistentovi. Data potom přistanou v „G.ho.st mechanice", kterou můžete vyvolat přes ikonu na ploše.

Přes g.ho.st/m se můžete dostat k důležitým datům, která máte uložena na virtuálním PC (data, maily, poznámky...), aniž byste virtuální počítač museli spouštět. Tato adresa byla původně zamýšlena pro přístup z mobilů schopných kvalitního internetového připojení, ale dá se využívat také z počítače.

 

 

Je třeba říct, že Ghost zatím není úplně optimálně vyladěn. Odezva na uživatelské akce trvá delší dobu, než by bylo záhodno, i když to není nijak tragické. Přece jen ale pocítíte, že nepracujete se standardním desktopem. Pokud ale vezmeme na vědomí, že se jedná o pouhou alfaverzi, jedná se o výsledek velice slušný.

CS24

Už teď je možné Ghost dobře používat i v praxi a časem to bude ještě významně lepší. K největším přednostem patří také vysoká intuitivnost, Ghost evidentně čerpá ze zavedených ovládacích mechanismů Windows, takže se v něm brzy bude cítit jako doma i méně zkušený uživatel. To, jaký přínos pro vás Ghost bude mít, záleží samozřejmě na způsobu, jakým ho budete využívat. S trochou snahy se z něj dá skutečně udělat takřka plnohodnotná plocha vhodná pro využívání prostřednictvím PC terminálů nebo mobilních telefonů.