Hlavní navigace

Gimmiv: Krátce po kritické záplatě Windows se objevil i červ

27. 10. 2008

Sdílet

Microsoft vydal mimořádnou záplatu preventivně, až do minulého čtvrtka nebylo o povaze zranitelnosti prakticky nic známo. Útočníci ovšem po zveřejnění informací zareagovali rychle.

Krátce po uvedení mimořádné záplaty Microsoftu se objevil i kód zneužití chyby. Jedním z možných útoků je červ Gimmiv umožňující útočníkovi vzdálené ovládnutí počítače.

Viz také:
Microsoft vydává kritickou záplatu mimo plán

Microsoft vydal mimořádnou záplatu preventivně, až do minulého čtvrtka nebylo o povaze zranitelnosti prakticky nic známo. Útočníci ovšem po zveřejnění informací zareagovali rychle.
Chyba se týká serverových verzí Windows používaných např. jako tiskové nebo souborové servery. Zranitelné jsou počítače v síti Windows využívají příslušné služby; k serveru se může „připojit“ i útočník, jemuž stačí k ovládnutí počítače pouze spustit příslušný kód. Zranitelný je jakýkoliv počítač s Windows přistupující ke službám serveru. Jakmile se zjistilo, v čem spočívá problém, bylo vytvoření exploitu v řadě variant údajně jednoduché. Vlastním způsobem zneužití je přetečení zásobníku.
I přes závažnost chyby se ale nepředpokládá masové zneužití (americký Computerworld se dotazoval společností Symantec a McAfee, které zatím např. červ Gimmiv zaznamenaly jen v malé míře). Červ napsaný za tímto účelem bude nejspíš zablokován na firewallech. Jeho šíření v sítích LAN, pokud do nich jednou pronikne, může být ovšem bleskové.
U Windows Vista a Windows Serveru 2008 se navíc pro počítač v síti vyžadují další způsoby ověřování, a chyba by proto neměla v těchto systémech být tak závažná. Navíc v tomto případě záplata předcházela pokusům o zneužití. Otázkou spíše je, jak se stalo, že tak klasická chyba, jakou je přetečení zásobníku, nebyla při kontrolách kvality softwaru zachycena. Chyba tedy může být v interní testovací metodice Microsoftu – což by znamenalo, že obdobný problém se může vyskytnout i jinde.

Zdroj: Computerworld.com

Autor článku