Hlavní navigace

Glory of the Roman Empire

2. 10. 2006

Sdílet

Líbí se vám antické báje a historické období Římské říše? A chtěli byste se alespoň na chvíli stát mocným imperátorem? To se vám může splnit, pokud budete úspěšně zdolávat různé překážky ve strategii Glory of the Roman Empire.

Snad každý má v dětství nějaký sen o své budoucí profesi. Někdo chce být fotbalistou, jiný kosmonautem, další popelářem. A někdo se chce stát vládcem obdivovaným všemi obyvateli. V nové budovatelské strategii se vám tento sen může splnit alespoň virtuálně.



Budovatelských strategií zasazených od období starověku je bezpočet a nemá ani smysl je zde připomínat. Jedná se však o žánr stále oblíbený a není tedy divu, že se objevují další a další kousky například aktuální Glory of the Roman Empire. Poměrně klasicky se z pozice správce nedůležité provincie postupně vypracováváte ve vládce velkých měst a řešíte všemožné problémy, které sužují vám svěřené území a jeho obyvatele. Pod kontrolou máte opravdu mnoho aspektů vládnutí, ale nejdůležitější činností je budování nových staveb. Samozřejmě potřebujete pro své občany obytné budovy, ale musíte myslet i na zemědělství, získávání surovin, výrobu, kulturu, zábavu a další oblasti městského života. Důležitý přitom není jen počet a druh budov, ale hlavně jejich umístění každá budova je schopná obsloužit jen určité území, takže třeba hospoda na kraji města rozhodně nepřiláká k návštěvě obyvatele z opačného konce vašeho území. Neustále také budete řešit zásobu surovin, počet otroků, dostatek vojáků... prostě starostí budete mít víc než dost. V každé provincii se navíc budete potýkat s jinými problémy někde to bude hladomor, jinde občanské nepokoje. Grafické zpracování je poměrně líbivé, ale i když nedosahuje úplné dnešní špičky, rozhodně nedělá autorům ostudu.



Glory of the Roman Empire je solidní hra, která ve většině aspektů lehce převyšuje průměr, ale nepřináší žádný převratný nápad. Je vhodná spíše pro začínající a občasné hráče, pro "hardcore playery" nepředstavuje žádnou větší výzvu. Už jsme rozhodně viděli kvalitnější tituly s budovatelskou tématikou, ale i tak se tenhle kousek hraje celkem příjemně. Nic více, nic méně.



Hodnocení: 7,0
Výrobce: Haemimont Games
Vydavatel: CDV
Distributor pro ČR: Cenega Czech
Lokalizace: manuál
Cena: 799 Kč
Multiplayer: ne



Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 658 Kč s DPH.