Hlavní navigace

GMAE – více Linuxu pro mobilní telefony

23. 4. 2007

Sdílet

Sdružení firem v čele s Intelem a Nokií si klade za cíl podpořit rozvoj a používání open source programů v mobilních telefonech. Základem pro tuto iniviativu je již funkční a stále více oblíbená platforma GNOME, která plně vyhovuje záměrům obou firem.

CS24

Formální podobou této snahy je iniciativa Gnome Mobile & Embedded Initiative (GMAE), které je otevřené všem vývojářům, výrobcům i dalším zainteresovaným osobám majícím zájem na vývoji mobilních aplikací na bázi součástí Gnome. Gnome je známý a oblíbený projekt a grafické prostředí pro Linux, jehož prostřednictvím bylo a je vytvářeno množství různých programů pro operační systémy Linux a Unix.


Cílem GMAE je popostrčit vývoj na trhu linuxových operačních systémů a programů pro mobilní telefony, přehrávačů a podobných přístrojů. Tento linuxový trh je zatím sice malý, ale má velký potenciál. A formální organizace pro jeho podporu může rozvoji jenom prospět, jak doufají zakladatelské společnosti GMAE. Koncem roku 2006 se operační systém na bázi Linuxu nacházel jen na šesti procentem smartphonů ve srovnání s 67 % patřícími Symbianu, 14 % procenty pro Windows Mobile, 7% Blackberry a 5 % pro zbylé včetně Palm OS.

Podíl Linuxu je tedy zatím malý, ale poptávka zákazníků i vývojářů po otevřeném operačním systému roste a bude růst s tím, jak se mnozí výrobci vzdají vlastních specifických operačních systémů, které jsou sice vhodné pro běžné mobilní telefony, ale přestávají vyhovovat u multifunkčních přístrojů. Taková poptávka je údajně velmi silná v Asii, zvláště v Číně.

GMAE začíná fungovat jako podskupina Gnome, ale vývojáři GMAE mají v plánu svou platformu rozšířit, aby více odpovídala specifikům mobilních přístrojů a podporovala nové možnosti. Zvažuje se například integrace Java Mobile & Embedded (JavaME), lokalizační služby GeoClue, správy hudby PulseAudio a mobilního e-mailového systému Tinymail.

Stejně jako Gnome, i GMAE bude volně šířena pod licencí LGPL (GNU Lesser General Public License), která umožňuje šířit programy zdarma, ale zároveň autory programů podporuje a vyzívá, aby svou prací přispívali k rozvoji celého projektu, dělili se o své znalosti s celou Gnome komunitou.

- - Alexandr Radecký