Hlavní navigace

GMail měl výpadek

24. 2. 2009

Sdílet

Služba GMail je velmi populární a řada lidí ji používá i jako primární e-mail. Dnes dopoledne přitom službu postihl výpadek, který zamezil přístup k poště zahraničním i českým uživatelům. Někteří hlásili občasnou nedostupnost služby, jiní permanentní problém.

Google problém připustil a omluvil se, o vlastní příčině výpadku zatím nic zveřejněno nebylo.

GMail je od svého uvedení po několik let stále veden jako beta-verze. Počet uživatelů se dnes odhaduje na více než 100 milionů. Služba celkově funguje spolehlivě, horší než dnešní výpadek byla ale situace loni v srpnu, kdy se lidé ke svému účtu nemohli přihlásit hned třikrát. Z toho jednou trval problém cca 24 hodin.

Google řešil už třetí výpadek GMailu

CS24

Poznámka: Lidé, kteří mají posunutý denní režim, byli části problémů ušetřeni. Osobně jsem zaregistroval nedostupnost služby při prvním přihlášení cca ve 13.30, ale již velmi krátce poté byla služba funkční. V minulých případech výpadků to fungovalo tak, že přihlášení uživatelé nebyli automaticky odhlášeni, ale nešly jim posílat e-maily, byť nadále přicházely (nešlo tedy o selhání serveru bez „odpadnutí“ i klientské části). Jak to pro přihlášené uživatele fungovalo teď, není známo. Podle některých informací nefungovalo pouze webové rozhraní, do jiných klientů byla pošta doručována (viz zde na Blog Lupa).