Hlavní navigace

Gmail nově podporuje hlasové i audiovizuální hovory

13. 11. 2008

Sdílet

Gmail už nebude sloužit jen jako elektronická pošta, nově umožní kromě chatu i hlasové i video hovory ve vysoké kvalitě a jako první přímo v e-mailu.

Gmail už nebude sloužit jen jako elektronická pošta, nově umožní kromě chatu i hlasové i video hovory ve vysoké kvalitě a jako první přímo v e-mailu.
Společnost Google představuje další dvě novinky v Gmailu: hlasové hovory a videohovory ve vysokém rozlišení. Gmail je tak prý první významnou webmailovou službou, která svým uživatelům nabízí videohovory a reaguje tak na stále větší oblibu video komunikace. Při vývoji služby společnost Google dbala na to, aby byla co nejjednodušší a bez problémů ji mohl používat každý, ať už dítě nebo člověk, který doposud s internetovou telefonií nemá zkušenosti.
„Jelikož potřeby uživatelů tlačí komunikaci stále víc směrem k multimédiím, rozhodli jsme se jim nabídnout všechno pohromadě v rámci Gmailu: email, chat v podobě Gtalku, hlasové hovory i videohovory,“ říká Kateřina Holcmanová, marketingová manažerka českého Googlu a dodává: „V rámci jedné služby - účtu v Gmailu, tak mohou velmi snadno a pohodlně komunikovat dle svých potřeb písmem, hlasem i obrazem.“
Nově půjde telefonovat přímo ze stránky Gmailu, přičemž si potřebujete jen stáhnout malý prográmek do prohlížeče a samozřejmě si pořídit webovou kameru. Pokud webkameru nemáte, můžete využít bezplatné internetové telefonování. Služba je zdarma a navíc nemusíte přecházet do jiné aplikace nebo se někde registrovat.

Registrace k službě je velice jednoduchá. Na stránce mail.google.com/videochat si stáhnete bezplatný prográmek (tzv. plugin má jen 2 MB, takže instalace je dílem okamžiku). Otevřete Gmail a přes chat můžete navázat kontakt s jakýmkoli kamarádem, podle malé zelené ikonky poznáte, zda si plugin také nainstaloval, tedy, zda vás také uvidí. Klikněte na menu „Video & další“ na dolním okraji okna pro chat a vyberte „Zahájit video chat“. Svůj protějšek pak uvidíte v malém rámečku v rohu displeje, a to ve vysokém rozlišení. Díky tomu můžete video zvětšit, případně přejít do režimu plné obrazovky.
Služba je k dispozici ve všech 50 podporovaných jazycích.

 

Autor článku