Hlavní navigace

Google Book Search umístí milióny titulů do online databáze

31. 10. 2008

Sdílet

Google uzavřel dohodu s Authors Guild (Sdružení autorů) a Association of American Publisher (Asociace amerických vydavatelů) o tom, že milióny knih nabídne dostupné online.

Dohoda přichází dva roky poté, co několik společností podalo žalobu proti nástroji „Book Search“ od firmy Google, jenž měl digitalizovat knihy s autorským právem a zveřejňovat je v online vyhledávačích. Vyhledávač také plánoval sdílet tyto digitální kopie s knihovnami bez získání povolení.


V dohodě, která ještě musí být schválena US District Court v New Yorku, stojí, že materiály chráněné autorským právem a jiné psané materiály budou v Americe stále k dispozici online přes Google Book Search, ale weboví uživatelé si budou muset nakoupit celoživotní právo na čtení a tištění oskenované knihy, kterou si vyhledali na Googlu.

Na oplátku bude držitelům copyrightu udělena moc ovládat ceny a online přístup k jejich knihám. Google také vynakládá 125 miliónů dolarů (2 347 500 000 Kč) za účelem vytvoření tzv. Book Rights Registry, neboli registr knižních práv, jenž umožní držitelům autorského práva registrovat jejich díla a na oplátku obdrží platbu za díla, která již byla digitalizována stejně jako obdržení poplatku od jakékoliv ze 160 000 amerických knihoven, které zaplatily za přístup ke Google Book Search.

- - Michal Brzobohatý

Byl pro vás článek přínosný?