Hlavní navigace

Google brání své právo na uchovávání osobních dat uživatelů

8. 4. 2008

Sdílet

Evropská unie vydala zprávu, ve které požaduje, aby si osobní data uživatelů mohly firmy poskytující vyhledávací webové služby ponechat pouze po dobu 6 měsíců. Jaká byla reakce Google?

CS24

Dle zprávy Evropské komise z minulého týdne by měly evropské zákony týkající se ochrany dat zasahovat také do oblasti internetového vyhledávání. Zároveň zpráva obsahuje varování, že nepodřízení se tomuto požadavku bude považováno za protizákonné a přísně sankcionováno. Důvodem vydání této zprávy je výsledek průzkumu fungování vyhledávacích služeb, který poukazuje na zbytečnost uchovávaní dat a říká, že zástupci firem provozujících tyto webové služby nedokázali vysvětlit význam skladování dat pro koncové uživatele.




Především společnost Google toto opatření ostře kritizuje. „Uchovávání dat o způsobu vyhledávání uživatelů v minulosti je klíčové pro vyvinutí kvalitních produktů a služeb, které zajistí uživatelům rychlé a přesné vyhledávání.“, říká Peter Fleischer, člen IAPP. Internetové společnosti tradičně uchovávaly data o uživatelském vyhledáváním několik let. Google loni přistoupil k razantnímu kroku, když omezil skladování dat na 18 měsíců.

Těžko říci, co EU touto politikou sleduje, když právě z jejího popudu vlády po celé Evropě prosazují zákony nutící komunikační společnosti uchovávat osobní data uživatelů a poskytovat je státním orgánům, viz náš předchozí článek.

- - Adam Šoltys