Hlavní navigace

Google brzy rozšíří své mapové podklady o Apartment View

1. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © InventImages.com - Fotolia.com
Vzhledem k vysoké popularitě detailních záběrů měst Street View se společnost Google rozhodla zmapovat také interiéry bytů a životní styl jejich obyvatelů.

Americký technologický gigant Google neustále inovuje své služby a snaží se zákazníkům nabídnout vždy jen to nejlepší. Dobrým příkladem jsou mapové podklady Google Maps a jejich rozšíření Street View, jež uživatelům nabízí panoramatické pohledy na města a turisticky zajímavé lokality. Google se proto rozhodl svou službu opět vylepšit a chystá se zmapovat interiéry bytů a domů a zachytit tak běžné občany při jejich všedních činnostech. Co víc, Česká republika získala privilegium být zmapována jako první!

Ve vzduchu sice visí otázka ochrany soukromí a česká vláda při prvotních jednáních chtěla Apartment View zatrhnout. Zanedlouho poté však čeští politici zcela změnili názor a projekt dostal jednohlasně zelenou. Dle některých drzých hlasů má schválení projektu Apartment View co do činění s faktem, že Google poskytl české vládě sponzorský dar ve formě dosud neprodávaného tabletu Nexus pro každého člena Poslanecké sněmovny, avšak takovým pomluvám přece nebudeme věřit.

Jak bude akce probíhat? Do každého českého bytu bude v následujícím měsíci vyslán malý pásový robot vybavený kamerou a mikrofonem. Dle instrukcí, které Google co nevidět zveřejní, si malého robota při svých domácích činnostech nemáte nijak všímat a nemáte se jím nechat vyrušovat. Zařízení je naprosto neškodné, pouze se vám bude projíždět po místnostech, pořizovat audiovizuální záznamy a sem tam odebere nějaký ten stěr z podlahy či koberce, aby Google mohl do svých map uvést, jak čistotní jsou jednotliví obyvatelé.

Večer se s vámi robot dokonce rád podívá na televizi nebo dětem pomůže s domácími úkoly. A co až půjdete spát? Nic se nebojte, žádná přisvětlovací LED dioda vás od klidného spánku rušit nebude, robot disponuje senzory pro noční snímání, takže ani nepoznáte, že vás sleduje a natáčí. Pokud by vám robot překážel při denních činnostech, Google prosí, abyste do něj nekopali nebo jej nevyhazovali do koše, neboť by se takové chování mohlo neblaze promítnout na celkovém hodnocení vašeho bytu. Že vám na hodnocení nezáleží? No to by ale mělo, na základě získaného skóre totiž bude upravena rychlost fungování všech služeb Googlu, a to nezávisle na poskytovateli vašeho připojení.

Nutno podotknout, že se Google již v minulém roce snažil projekt Apartment View realizovat v Albánii a Rumunsku, nicméně bohužel nebyl schopen mapování dokončit, neboť se mu většina robotů nevrátila a musel je nakonec skupovat zpět přes aukční server eBay, kde se zařízení záhadně objevila.

 

Jak jistě všichni pochopili, zpráva byla pouhým aprílovým výstřelkem. Doufáme, že vás pobavila.

Byl pro vás článek přínosný?